Разговор за Википедија:ВикиПроект Археомак

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:ВикиПроект Археомак 2.0 хипер навигација

Локалитет vs Наоѓалиште[уреди извор]

Што е поадекватно, археолошки локалитет или археолошко наоѓалиште?--brest 19:19, 15 август 2007 (UTC)

Се употребуваат и обата термина, иако чинам дека археолошки локалитет е повеќе одомаќинето и попрепознатлиово. Но би сакала да го чујам мислењето и на други корисници. --Arwena 21:25, 15 август 2007 (UTC)

АЛ - Археолошки локалитет[уреди извор]

Може ли во насловот на статиите да користиме АЛ наместо Археолошки локалитет, пример Археолошки локалитет "Бреза" - Берово би било АЛ "Бреза" - Берово, слично како ОУ - Осново Училиште. Ова е битно да го одлучиме во оваа фаза од проектот пред да продолжиме со додавањето на археолошките локалитети.--brest 19:32, 15 август 2007 (UTC)

Досега не постоела кратенка за оваа терминологија и мислам дека би било подобро да оди целата. Или евентуално да се размисли за варијантата "Бреза" - Берово (наоѓалиште), па во објаснувањето во првиот ред да стои археолошки локалитет. Што мислиш за ова? --Arwena 21:38, 15 август 2007 (UTC)

Или "Бреза" - Берово (археолошки локалитет), може ова повеќе ми се допаѓа.--brest 19:48, 15 август 2007 (UTC)

Незнам и дали наводниците воопшто ни требаат. Бреза - Берово (археолошки локалитет), кога ќе се листа во категоријата ќе ги реди по азбучен редослед. Ако има наводник, ќе има мали проблеми околу подредувањето.--brest 19:51, 15 август 2007 (UTC)

Техничкото уредување на категориите за сега ти го препуштам на тебе. Ако мислиш дека е така попрегледно, без наводници, тогаш во ред.Arwena 21:51, 15 август 2007 (UTC)

Список на списоци на археолошки локалитети[уреди извор]

Р. бр. Списоци
1 I Берово
2 II Битолско
3 III Поречко
4 IV Валандовско
5 V Велес
6 VI Виница
7 VII Гевгелија
8 VIII Гостивар
9 IX Дебар
10 X Делчево
11 XI Демир Хисар
12 XII Кавадарци
13 XIII Кичево
14 XIV Кочани
15 XV Кратово
16 XVI Крива Паланка
17 XVII Крушево
18 XVIII Куманово
19 XIX Неготино
20 XX Охрид
21 XXI Прилепско
22 XXII Пробиштип
23 XXIV Ресенско
24 XXIII Радовиш
25 XXV Свети Николе
26 XXVI Скопје
27 XXVII Струга
28 XXVIII Струмица
29 XXIX Тетово
30 XXX Штип