Прејди на содржината

Википедија:ВикиПроект Археомак

Од Википедија — слободната енциклопедија

Проектот Археомак има за цел да помогне постоечките и новосоздадените статии од областа на археологијата и информациите содржани во нив подобро да се организираат, да се координира работата на википедијанците во поглед на категоризација, надополнување и презентација на археолошките информации. Страницата на проектот и соодветните потстраници содржат основни принципи кои би требало да помогнат во насочување на работата на википедијанците.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете ги своите коментари на страницата за разговор на овој проект, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете придонес во уредувањето на статиите и информациите од оваа област.


Работата на учесниците во овој проект ќе биде фокусирана на

 • Создавање на нови квалитетни статии
 • Редизајн на постоечките статии
 • Создавање на портал за Археологија.
 • Создавање на лична карта на археолошките наоѓалишта во Република Македонија (ги има неколку илјади)
 • За археолошките наоѓалишта да се обезбеди фото архива на артефактите и местоположбата
 • Создавање на статии за сите значајни археолошки наоѓалишта во Република Македонија
 • Создавање на статии за сите значајни археолошки наоѓалишта во светот
 • Создавање на статии за познати археолози
 • Документирање на археолошки техники
 • Создавање на статии за одредени временски периоди, земји или региони
 • Меѓувики статиите од областа на археологијата на другите јазични изданија на Википедија

Наслов

[уреди извор]

Археомак

Учесници

[уреди извор]

Во продолжение следи список на википедијанци учесници во овој проект. Ако сте заинтересирани за учество во проектот, слободно придружете се и станете дел од тимот. На вашата корисничка страница можете да додадете предлошка дека сте член на проектниот тим.

restored Sutton Hoo helmet after excavation Овој корисник е член на ВикиПроектот Археомак 2.0


.


Регистрирани членови

[уреди извор]

Фази на проектот

[уреди извор]

Определување на списоци на археолошки наоѓалишта по населени места, од типот на Чифлик (археолошки наоѓалишта). Насловот на списокот се дефинира според принципот:

населено место отворена мала заграда археолошки наоѓалишта затворена мала заграда
Чифлик (археолошки наоѓалишта)

Во оваа фаза се врши исто така и вики форматирање на текстот според достапните податоци.

Се врши избор на назив на наоѓалиштето, според принципот:

месен назив цртичка населено место отворена мала заграда археолошко наоѓалиште затворена мала заграда
Градиште - Чифлик (археолошко наоѓалиште)

За пошироко познатаите археолошки наоѓалишта се зема називот како што е пошироко познат. Пример Скопско кале наместо Кале - Скопје (археолошко наоѓалиште).

На почетокот и крајот од списокот се додава тагот <includeonly> кој овозможува вклучување на списокот во други статии. Пример, во статијата за селото Будинарци е вклучен списокот Будинарци (археолошки наоѓалишта), на тој начин што е формиран нов наслов, Археолошки наоѓалишта и се врши вклучување на списокот на следниов начин {{:Будинарци (археолошки наоѓалишта)}}.

Во оваа фаза се врши разбивање на списокот на археолошки наоѓалишта, при што се формира посебна статија за секој наоѓалиште во списокот. Пример за така урдена статија е статијата Бреза - Берово (археолошко наоѓалиште). Овие статии се користат со {{Инфокутија Археолошко наоѓалиште во Македонија}}, која има неколку параметри за пополнување во зависност од типот на наоѓалиштето и периодот во кој тоа се категоризира. Можно е да се дефинираат до три типа и три временски периода. Инфокутијата автоматски врши категоризација според тип и временски период.

Од список на археолошки наоѓалишта Берово (археолошки наоѓалишта) се бришат сите податоци за наоѓалиштето освен најсуштинските: локален назив на наоѓалиштето, тип и временски период.

Во оваа фаза се вршат надополнувања на вака создадените статии со расположливи податоци, врски, фотографии и слично.

Како можете да помогнете?

[уреди извор]

Вклучете се во било која од фазите и дадете свој придонес во уредувањето на статиите. На страницата за разговор секој кој сака да создаде списоци на археолошки наоѓалишта отвора посебно заглавие каде што ги наведува списоците кои има намера да ги создаде со цел да не дојде до преклопување во работата. Се евидентира кој го создал списокот (фаза 1), кој ја завршил фаза 2 и кој учествувал во фаза 3.

Секој може да се вклучи во било која фаза од проектот. Може да се работи и паралелно во било која фаза од проектот со произволен број на учесници.

Вашето учество е добредојдено и драгоцено, без разлика од кој квалитет и интензитет ќе биде.

Структура

[уреди извор]

Основни статии

[уреди извор]

Археолошки временски периоди

[уреди извор]
Трипериоден систем
Холоцен Железно време Протоисторија
Доцно бронзено време  
Средно бронзено време
Младо бронзено време
Бронзено време
Бакарно време (енеолит)    
Младо камено време (неолит) Праисторија
Мезолит / Епипалеолит
Плеистоцен Доцен палеолит  
Среден палеолит
Ран палеолит
Палеолит
Камено време

Археологија по региони

[уреди извор]

Археолошки списоци

[уреди извор]

Список на списоци на археолошки наоѓалишта

[уреди извор]

Во продолжени следи список на списоци на археолошки наоѓалишта во Република Македонија кои се во фокусот на овој проект.

Р. бр. Списоци
1 I Берово
2 II Битолско
3 III Поречко
4 IV Валандовско
5 V Велес
6 VI Виница
7 VII Гевгелија
8 VIII Гостивар
9 IX Дебар
10 X Делчево
11 XI Демир Хисар
12 XII Кавадарци
13 XIII Кичево
14 XIV Кочани
15 XV Кратово
16 XVI Крива Паланка
17 XVII Крушево
18 XVIII Куманово
19 XIX Неготино
20 XX Охрид
21 XXI Прилепско
22 XXII Пробиштип
23 XXIV Ресенско
24 XXIII Радовиш
25 XXV Свети Николе
26 XXVI Скопје
27 XXVII Струга
28 XXVIII Струмица
29 XXIX Тетово
30 XXX Штип

Предлошки

[уреди извор]
 • {{Трипериоден систем}} — трипериоден систем, прегледничка кутија низ археолошките периоди - се додава во основните статии за археолошките доба.
 • {{археологија-никулец}} — статиија никулец од областа на археологијата - се додава на крајот од статија никулец.
 • {{ВикиПроект Археомак 2.0}} — ознака дека статијата е дел од проектот Археомак 2.0 - се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{Инфокутија Археолошко наоѓалиште во Македонија}} — инфокутија за археолошки наоѓалишта во Република Македонија, се додава во статијата на соодветното археолошко наошѓалиште. Врши автоматска категоризација по тип на наоѓалиштето и археолошко доба.
 • {{Корисник ВикиПроект Археомак 2.0}} — предлшка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{ВикиПроект Археомак 2.0 хипер навигација}} — предлошка за брз преглед на порталските содржини и прокетот за археологија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Археомак 2.0 графички знак}} — предлошка за прикажување на археолошки знаци за типови на археолошки наоѓалишта.

Оваа предлошка најчесто се користи во комбинација со {{Инфокутија Археолошко наоѓалиште во Македонија}}.

Типови на археолошки наоѓалишта:

Временски периоди