Полјаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Полјаци во народни носии.

Полјаците[1] се европски народ од западно-словенската група, населен претежно во Република Полска. Полјаците во мнозинство се католици, и го говорат полскиот јазик.

Бројност и распространетост во светот[уреди]

Според бројноста Полјаците се втор најброен словенски народ, веднаш после Русите. Нивната бројност се движи 55 до 60 милиони луѓе. Покрај во Полска, голем број на Полјаци и полски заедници живеат во САД, Австралија, Канада, Велика Британија, Ирска и други западно европски земји.

Потекло на етнонимот Полјаци[уреди]

Етимологијата на името Полјак (полски: polak) доаѓа од старословенскиот збор „поле“ - т.е. во буквален превод името „Полјаци“ значи „жители на полињата“.

Познати Полјаци[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Полска, Полјак, Полјаци, Полјачка, полски; Правопис на македонскиот јазик, Б. Видоеки, Т. Димитровски, Л. Конески, Р. Угринова-Скаловска, Просветно Дело, 2007, стр.165.