Лужички Срби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Лужички Срби
Serby, Serbja, Sorben
Flag of Sorbs.svg
Знамето на Лужичките Срби (во пансловенски бои, воведено во 1842)
Sorbs national-costume1.jpg
Народната носија на жени Лужички Срби, од северниот дел на Лужица
Вкупно население
60,000[1]-70,000[2] (проценка)
• 40,000 Горнолужички Срби
• 20,000 Долнолужички Срби
Региони со значително население
 Германија 60,000
Јазик

Лужички (горнолужички, долнолужички), германски

Религија

Римокатолицизам, Лутеранство

Лужичките Срби (Serbja, Serby) се словенски народ кој припаѓа на западната група словенски народи и јазици. Главно ја населуваат Југоисточна Германија во градовите Бауцен и Котбус и нивната околина. Нивниот број е околу 60.000.

Девојки, Лужички Срби, во 1950 година

Тиe самите себеси се нарекуваат Serbja, а својот јазик го нарекуваат Serbski, Serbsce или Serbšćina. Поради тоа што се населени во регионот Лужица (Југисточна Германија и Југозападна Полска) ја добиле претставката Лужички, за да се разликуваат од Србите кои живеат на Балканот.

Знамето на Лужичките Срби е тробојка од сина, црвена и бела боја.

Лужичките Срби имаат и свои медиуми меѓу кои можеме да ги вброиме: Serbske Nowiny, Pomhaj Bóh, Katolski Posoł, Rozhlad, Płomjo, Płomje и Nowy Casnik.

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]