1740-ти

Од Википедија — слободната енциклопедија
< 1730-ти 1740-ти 1750-ти >
1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 1748 1749

Настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Родени[уреди | уреди извор]

Починати[уреди | уреди извор]

 • 1740 — почината Ана Ивановна, царица на Русија во периодот од 1730 до 1740 година.
 • 1740 — починат Карло VI, владетел од Хабсбуршката династија како цар на Светото Римско Царство и крал на Германија (1711-1740), војвода од Тишен (1711–1722), надвојвода на Австрија, крал на Хрватска (како Карло III), крал на Бохемија (како Карло II) и крал на Унгарија (како Карло III) (1711–1740) и претендент кон шпанскиот престол до 1711 година.
 • 1740 — починат Папа Климент XII, римски папа од 12 јули 1730 до 6 февруари 1740.
 • 1741 — починат Антонио Вивалди, венецијански свештеник и композитор од времето на барокот, како и познат виолинист.
 • 1741 — починат Шарл Ролен, француски историчар и просветител.
 • 1743 — починат Ијасент Риго, француски барокен сликар од каталонско потекло.
 • 1744 — починат Џамбатиста Вико, италијански филозоф.
 • 1744 — починат Александар Поуп, англиски поет од 18 век, најпознат по неговите сатирични стихови и преводот на Хомер.
 • 1744 — починат Андерс Целзиус, шведски физичар и астроном.
 • 1745 — починат Карло VII, владетел од династијата на Вителсбаховците како цар на Светото Римско Царство (1742-1745), крал на Бохемија (1741-1743) и Изборен кнез на Баварија (1726–1745).
 • 1745 — починат Џонатан Свифт, најголем англиски критичар еден од најостроумните критичари на човековата природа и општествените процеси.
 • 1746 — починат Филип V, француски и крал на Шпанија, прв претставник од Бурбонската династија во Шпанија кој се качил на престолот.
 • 1747 — починат Ален Рене Лесаж, француски писател, основоположник на модерниот реалистички роман.
 • 1747 — починат Алесандро Марчело, италијански благородник, композитор и музичар.
 • 1747 — починат Неофит VI Цариградски, вселенски патријарх.
 • 1749 — починат Јан ван Хејсум, холандски сликар.

Откритија[уреди | уреди извор]

 • ...