Оноре Габриел Мирабо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Мирабо од Јозеф Бозе (1789)

Оноре Габриел Мирабо (9 март 1749 - 2 април 1791), француски политичар и државник. Како најдобар говорник во времето на Француската буржоаска револуција придонесе за победата на Уставотворното собрание над кралот.