Премиер на Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Премиер на Русија (рус. Председатель Правительства) е моменталниот шеф на владата на Руската Федерација. Извршната власт е поделена помеѓу премиерот и претседателот, кој е шеф на државата.

Во царска Русија претседателот на министерскиот совет, познат како премиер-министер, бил назначуван од царот (императорот); неговиот претходник, претседателот на Министерскиот комитет, немал засебна власт.

За време на СССР, шеф на влада бил претседателот на Советот на народните комесари (до 1946) и претседателот на Советот на народните комесари (по 1946). Оние кои ја вршеле таа функција понекогаш се нарекуваат премиери.

Денес премиерот е назначен од претседателот на државата и истиот е негов наследник во случај на смрт или оставка.

Премиери на Русија, 1905-1917[уреди | уреди извор]

Име Стапил Напуштил
Гроф Сергеј Вите 6 ноември 1905 5 мај 1906
Иван Горемикин 5 мај 1906 21 јули 1906
Петар Столипин 21 јули 1906 18 септември 1911
Владимир Коковцов 18 септември 1911 12 февруари 1914
Иван Горемикин 12 февруари 1914 2 февруари 1916
Борис Штирмер 2 февруари 1916 23 ноември 1916
Александар Трепов 23 ноември 1916 9 јануари 1917
Кнез Николај Голицин 9 јануари 1917 12 март 1917

Претседатели на Привремената влада, 1917[уреди | уреди извор]

Име Стапил Напуштил Партија
Кнез Георги Лавов 23 март 1917 21 јули 1917 Уставно-демократска партија
Александар Керенски 21 јули 1917 8 ноември 1917 Социјалистичка револуционерна партија

Претседатели на Советот на народните комесари, 1917-1946[уреди | уреди извор]

Претседател на Министерскиот совет на РСФР, 1946-1991[уреди | уреди извор]

Премиер на СССР, 1991[уреди | уреди извор]

Премиери на Руската СФСР, 1990-1991[уреди | уреди извор]

Име Стапил Напуштил Партија
1 Иван Силаев 15 јуни 1990 26 септември 1991 КПСС
Олег Лобов (вршител) 26 септември 1991 6 ноември 1991 КПРФ

Премиери на Руската Федерација, 1991-денес[уреди | уреди извор]

Име Стапил Напуштил Партија
2 Борис Елцин 6 ноември 1991 15 јуни 1992 (нема)
Егор Гајдар (вршител) 15 јуни 1992 14 декември 1992 (нема)
3 Виктор Черномирдин, Првпат 14 декември 1992 23 март 1998 Наш дом - Русија
Борис Елцин (вршител) 23 март 1998 23 март 1998 (нема)
4 Сергеј Кириенко* 23 март 1998 23 август 1998 (нема)
Виктор Черномирдин (вршител) 23 август 1998 11 септември 1998 Наш дом - Русија
5 Евгениј Примаков 11 септември 1998 12 мај 1999 (нема)
6 Сергеј Степашин** 12 мај 1999 9 август 1999 (нема)
7 Владимир Путин*** (прв мандат) 9 август 1999 7 мај 2000 (нема)
8 Михаил Касјанов**** 7 мај 2000 24 февруари 2004 (нема)
Виктор Христенко (вршител) 24 февруари 2004 5 март 2004 (нема)
9 Михаил Фрадков***** 5 март 2004 14 септември 2007 (нема)
10 Виктор Зубков 14 септември 2007 7 мај 2008 (нема)
Владимир Путин (втор мандат) 7 мај 2008 8 мај 2012 (нема)
Бесчленски претседател на Единствена Русија
11 Димитриј Медведев 8 мај 2012 16 јануари 2020 Единствена Русија
12 Михаил Мишустин 16 јануари 2020 во служба (нема)

* Вршител до 24 април
** Вршител до 19 мај
*** Вршител до 16 август
**** Вршител до 17 мај
***** Вршител од 7 мај до 12 мај 2004 и од 12 септември до 14 септември 2007