Државна дума

Од Википедија — слободната енциклопедија
Државна дума

Государственная дума (руски)
VII Државна дума
Тип
Тип
Водство
Alexander Zhukov, United Russia
од 5 Октомври 2016
Состав
Места450
Податотека:Парламентот на Русија1 2020.svg
Политички групи
Влада (335)

Опозиција (107)

Vacant (8)

 •      Vacant (8)[1]
Мандат
5 years
Избори
Parallel voting: 225 FPTP seats, 225 PR seats with 5% electoral threshold (Largest remainder method)[2]
Последни избори
18 Септември 2016
Следни избори
By 19 September 2021
Зборно место
Податотека:Moon Jae-in iво Руската Дума (2018-06-21) 09.jpg
Зградата на Државната Дума
1 Okhotny Ryad Street, Москва
Мрежно место
duma.gov.ru

Државна дума, вообичаено скратено на руски јазик како Госдума ( Russian ), е долниот дом на Федералното собрание на Русија, додека горниот дом е Советот на Федерацијата . Седиштето на Думата се наоѓа во центарот на Москва, неколку чекори од плоштадот Манеж . Неговите членови се нарекуваат депутати. Државната Дума го замени Врховниот Совет како резултат на новиот устав воведен од Борис Елцин како резултат на руската уставна криза од 1993 година и одобрен од рускиот народ на референдум .

На законодавните избори во Русија во 2007 и 2011 година беше искористена целосна пропорционална застапеност на партиски список со систем на изборни прагови од 7%, но потоа беше укинат. Должината на мандатот на законодавниот дом беше првично 2 години во периодот на изборите 1993-1995 и 4 години во периодот на изборите 1999-2007; од изборите во 2011 година, мандатот трае 5 години.

Историја[уреди | уреди извор]

Зграда на Думата на плоштадот Манеж.

Историјата на Думата датира од Бојарските думи на Киевска Русија и московска Русија, како и од царска Русија.[3][4][5] Државната дума е основана во 1905 година по насилствата и пресвртите во Руската револуција во 1905 година и беше првиот избран парламент на Русија. Првите два обиди на царот Николај Втори (1868-1918) да го направат активен беа неефикасни. Последователно, секоја од овие Думи беше распуштена по само неколку месеци. Третата Дума единствена траеше до крајот на нејзиниот петгодишен мандат. По изборните реформи во 1907 година, третата Дума, избрана во ноември 1907 година, во голема мерка беше составена од членови на повисоките класи, бидејќи радикалните влијанија во Думата беа скоро целосно отстранети. Основањето на Думата по Револуцијата во 1905 година требаше да најави значителни промени во претходниот руски императорски автократски систем. Понатаму, Думата подоцна имаше важен ефект врз руската историја, бидејќи беше еден од факторите што придонесоа во февруарската револуција во 1917 година, прва од двете таа година, што доведе до укинување на автократијата во Русија и соборување на царот.

Неколку генерации и 75 години подоцна по друга револуционерна ера, на изборите во декември 1993 година, про-Елцинските партии освоија 175 места во Дума наспроти 125 места за левиот блок. Балансот на моќ беше во шеесет и четири пратеници на ултранационалистичката Либерално-демократска партија на Русија . Само партиите кои освоија повеќе од пет проценти од гласовите добија места на партиски список: осум го минаа прагот во 1993 година. Покрај тие осум партии, група од триесет и пет пратеници имаа право да формираат регистрирана група за да ги рефлектираат регионалните или секторските интереси. Бизнисот го водеше управувачки комитет, Советот на Думата, составен од едно лице од секоја партија или група. Најважната задача беше поделба на претседателските позиции во дваесет и трите комитети на Думата, што беше направено како дел од договорот за поделба на „пакет“мо на ќта .

И покрај фактот дека Рускиот устав од 1993 година наведува дека Државната дума се избира на четири години, беше одлучено да се избере првата Државна дума за две години.[6]

Во текот на втората половина на 90-тите години, Думата стана важен форум за лобирање од регионалните лидери и стопанственци кои бараат даночни олеснувања и законски услуги. Работата на водечките комитети, како што се оние за одбрана, надворешни работи или буџет, привлече големо внимание на медиумите и активности за лобирање.

Во раните 2000-ти, по парламентарните избори во 1999 година, про-претседателската партија Единство и Комунистичката партија беа водечките сили во Државната дума.

По изборите во 2003 година, во Државната дума беше воспоставен доминантен партиски систем со про-претседателската партија Единствена Русија . На сите последователни избори, Единствена Русија секогаш добивала апсолутно мнозинство места (повеќе од 226). По изборите во 2007 година, беше формиран четирипартиски систем со Единствена Русија, Комунистичката партија, Либералдемократската партија и Правилна Русија. Другите партии не можеа да добијат доволно гласови за да одат во Државната дума. Само на изборите во 2016 година, две други партии, Родина и Граѓанската платформа, можеа да добијат едно место.

Во 2008 година, по усвојувањето на амандманите на Уставот, мандатот на Државната дума беше зголемен од четири на пет години.

Експозе од 2016 година на Дисернет покажа дека секој деветти член на Државната дума има добиено академски дипломи со тези кои биле суштински плагијати и веројатно напишани од духови.[7] Во 2018 година беше најавено дека зградата на Државната дума ќе биде реконструирана. Во март 2019 година беше најавено дека поправката ќе започне во мај 2019 година и ќе заврши во септември 2020 година. Во овој период, Државната дума привремено ќе биде сместена во Домот на синдикатите . Покрај тоа, беше презентиран нацрт за нова конференциска сала, која би била амфитеатар .[8][9][10]

Овластувања[уреди | уреди извор]

Државната дума има посебни овластувања наброени во Уставот на Русија . Тие се:

 • Согласност за назначување премиер на Русија .
 • Сослушување годишни извештаи од Владата на Руската Федерација за резултатите од нејзината работа, вклучително и за прашања покренати од Државната дума.
 • Одлучување за прашањето за доверба во Владата на Руската Федерација .
 • Назначување и разрешување на претседател на Централната банка на Русија .
 • Назначување и разрешување на претседател и половина од ревизорите на Комората за сметки.
 • Назначување и разрешување на Комесарот за човекови права, кој постапува според сојузниот уставен закон.
 • Најава за амнестија .
 • Поднесување обвиненија против претседателот на Руската Федерација за неговиот импичмент (потребно е двотретинско мнозинство).

Државната дума донесува декрети за прашања што се однесуваат на нејзиното овластување со Уставот на Руската Федерација.

Изборни единици[уреди | уреди извор]

Изборните единици се користат за избори.

Постапка[уреди | уреди извор]

Уред за гласање.

Уредбите на Државната дума се донесуваат со мнозинство од вкупниот број пратеници на Државната дума, освен ако со Уставот не е предвидена друга постапка. Сите сметки прво се одобруваат од Државната дума и понатаму се расправаат и одобруваат (или одбиваат) од Советот на Федерацијата.

Објавени се релативно малку гласови за прозивки кои ги идентификуваат гласовите на одделните пратеници. Гласовите на поединците се запишуваат само доколку гласањето е отворено и се користи електронскиот метод.[11] Иако не сите гласови се официјално гласови на прозивка, секој пат кога заменик гласа електронски, компјутерот го регистрира гласот на поединечниот заменик.[12]

Членство[уреди | уреди извор]

Секој руски државјанин кој има 21 година или повеќе има право да учествува на изборите може да биде избран за депутат на Државната дума.[13] Сепак, истата личност можеби не е заменик на Советот на Федерацијата. Покрај тоа, заменик на Државната дума не може да има функција во кое било друго претставничко тело на државната власт или тела на локалната самоуправа. Канцеларијата како заменик на Државната дума е полно работно време и професионална позиција.[14] Така, замениците на Државната дума не смеат да бидат вработени во државната служба или да се занимаваат со какви било активности за други надоместоци, освен наставни, истражувачки или други креативни активности.

Претседатели на Државната дума[уреди | уреди извор]

Вјачеслав Володин со јужнокорејскиот претседател Мун ее-ин во Државната дума, 21 јуни 2018 година
 • Иван Рибкин (1994–1996)
 • Генадиј Селезњов (1996–2003)
 • Борис Гризлов (2003–2011)
 • Сергеј Наришкин (2011–2016)
 • Вјачеслав Володин (од 2016 година)

Список на свикувања на Државната дума[уреди | уреди извор]

Дума Период Избори
1-ви 12 декември 1993 година - 16 декември 1995 година 1993 година
2-ри 17 декември 1995 година - 19 декември 1999 година 1995 година
3-ти 19 декември 1999 година - 7 декември 2003 година 1999 година
4-ти 7 декември 2003 година - 24 декември 2007 година 2003 година
5-ти 2 декември 2007 година - 21 декември 2011 година 2007 година
6-ти 21 декември 2011 година - 5 октомври 2016 година 2011 година
7-ми 5 октомври 2016 година - тековно 2016 година

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. „Fractions“.
 2. „Федеральный закон от 22.02.2014 № 20-ФЗ "О выборах депутатов Государственной Думы Федерального Собрания Российской Федерации" [Federal Law of 22 February 22 2014 No. 20-FZ "On the Election of Deputies of the State Duma of the Federal Assembly of the Russian Federation"]. 24 February 2014. Архивирано од изворникот на 27 February 2014. Посетено на 21 June 2020.
 3. Vernadsky, George, 1887-1973. (1973). Kievan Russia. New Haven: Yale University Press. стр. 182. ISBN 0300016476. OCLC 7985902.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 4. „Boyar | Russian aristocrat“. Encyclopedia Britannica (англиски). Посетено на 21 June 2020.
 5. „Duma“. Encyclopedia.com. Посетено на 21 June 2020.
 6. „Constitution of Russia. Second Section. Concluding and Transitional Provisions“. Constitution.ru. Посетено на 21 June 2020.
 7. Neyfakh, Leon (22 May 2016). „The Craziest Black Market in Russia“. Slate (англиски). ISSN 1091-2339. Архивирано од изворникот на 30 December 2016. Посетено на 21 June 2020.
 8. „В Госдуме показали проект нового зала пленарных заседаний“ [The State Duma showed a draft of a new plenary room]. Ria.ru (руски). 7 March 2019. Посетено на 21 June 2020.
 9. „Представлены эскизы нового зала заседаний Госдумы“ [Sketches of the new State Duma conference hall presented]. Dailystorm.ru (руски). 7 March 2019. Посетено на 21 June 2020.
 10. „Ремонт зала в Госдуме планируют завершить к сентябрю 2020 года“ [Repair of the hall in the State Duma is planned to be completed by September 2020]. TASS (руски). 7 March 2019. Посетено на 21 June 2020.
 11. Chandler, Andrea (2004). Shocking Mother Russia: Democratization, Social Rights, and Pension Reform in Russia, 1990-2001. University of Toronto Press. стр. 97. ISBN 0-8020-8930-5.
 12. Ostrow, Joel M. (2000). Comparing Post-Soviet Legislatures: A Theory of Institutional Design and Political Conflict. Ohio State University Press. стр. 24–25. ISBN 0-8142-0841-X. LCCN 99-059121.
 13. Article 97 (2). Constitution of Russia.
 14. Article 97 (3). Constitution of Russia.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

55°45′27″N 37°36′55″E / 55.75750° СГШ; 37.61528° ИГД / 55.75750; 37.61528