Подмочанско-љубојнска парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Подмочанско – љубојнска парохија — македонска православна парохија, дел од Ресенското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија на МПЦ - ОА. Парохијата ги ошфаќа селата Подмочани (парохиско седиште), Грнчари, Рајца, Курбиново, Асамати, Претор, Сливница, Крани, Арвати, Штрбово, Наколец, Љубојно, Брајчино и Долно Дупени. Старешина на парохијата е јереј Петре Пусовски (сос. 2016).

Цркви[уреди | уреди извор]

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Ѓорѓи“
(парохиска црква)
Подмочани
Црква „Св. Петка“ Подмочани
Црква „Св. Петар и Павле“ Подмочани Prespanski krst.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Грнчари
Црква „Св. Илија“ Грнчари
Црква „Св. Никола“ Грнчари
Црква „Св. Никола“ Рајца 1867 Викиекспедиција Преспа 87.jpg
Црква „Св. Јован Крстител“ Курбиново 1922 Викиекспедиција Преспа 351.jpg
Црква „Св. Ѓорѓи“ Курбиново 1191 Kurbinovo 1.jpg
Црква „Св. Богородица“ Асамати
Црква „Св. Архангел Михаил“ Асамати
Црква „Св. Марена“ Асамати
Црква „Св. Сава“ Претор 14 век
Црква „Св. Архангел Михаил“ Претор
Црква „Св. Атанасиј“ Претор
Црква „Св. Богородица“ Претор
Црква „Св. Петка“ Претор
Црква „Св. Недела“ Претор
Црква „Св. Теодор Тирон“ Претор
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Сливница 1607 Сливнички манастир 2015 1.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Сливница Sv. Dimitrij od Slivnica 03.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Сливница
Црква „Св. Никола“ Сливница
Црква „Св. Петка“ Сливница
Црква „Св. Петар и Павле“ Сливница
Црква „Св. Спиридон“ Сливница
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Крани
Црква „Св. Никола“ Крани
Црква „Св. Архангел Михаил“ Арвати
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Арвати
Црква „Св. Никола“ Арвати
Црква „Св. Константин и Елена“ Арвати
Црква „Св. Атанасиј“ Штрбово
Црква „Св. Јован Крстител“ Штрбово
Црква „Св. Димитриј“ Штрбово
Црква „Св. Никола“ Штрбово
Црква „Св. Петка“ Штрбово
Црква „Св. Никола“ Наколец 1884
Црква „Св. Петар и Павле“ Љубојно 1923 Св. Петар и Павле - Љубојно.jpg
Црква „Св. Јован Богослов“ Љубојно 1861/1921 Ljubojno, kostel z poc. 20. stol s prosklenou vezickou.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Љубојно 1623/1968
Црква „Св. Петка“ Љубојно
Црква „Св. Петка“ Љубојно
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Љубојно 17 век
Црква „Св. Никола“ Љубојно 13 век
Црква „Св. Димитриј“ Љубојно
Црква „Св. Илија“ Љубојно 19 век
Црква „Св. Никола“ Брајчино 1872 Braychino St Nicholas Church Platytera.png
Црква „Св. Петка“ Брајчино МанастирСвПеткаБрајчино.jpg
Црква „Св. Илија“ Брајчино
Црква „Св. Богородица“ Брајчино
Црква „Св. Атанасиј“ Брајчино
Црква „Св. Архангели“ Брајчино 1916
Црква „Св. Архангел Михаил“ Долно Дупени 1883 Dolno Dupeni St Michael Church Icons 1894.png
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Долно Дупени
Црква „Св. Ана“ Долно Дупени Church sign of the road beside the Prespa Lake.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Долно Дупени St. Demetrios Church in the area of Markova Noga.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Долно Дупени 17 век Ikoni -Sv. Atanasij Dolno Dupeni.png
Црква „Св. Илија“ Долно Дупени
Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Долно Дупени
Црква „Св. Никола“ Долно Дупени
Црква „Св. Петка“ Долно Дупени
Црква „Св. Филип“ Долно Дупени

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.