Прејди на содржината

13 март (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 март
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 март
1615  Инокентиј XIIримски папа.
1733  Џозеф Пристли — англиски материјалистички филозоф, физичар и хемичар.
1781  Карл Фридрих Шинкел — германски архитект, урбанист и сликар.
1855  Персивал Лоуел — американски астроном.
1860  Хуго Волф — австриски композитор.
1898  Хенри Хатавеј — американски филмски режисер.
1899  Панчо Владигеров — бугарски композитор.
1907  Петре Прличкоглумец и режисер, доајен на македонската театарска уметност.
1923  Емил Каревич — полски глумец.
1929  Борис Бузанчиќ — хрватски и југословенски глумец.
1929  Матеја Матевски — македонски поет и академик.
1941  Махмуд Дарвиш — палестински поет.
1944  Атина Бојаџи — македонска пливачка.
1945  Анатолиј Фоменко — руски математичар.
1955  Бруно Конти — италијански фудбалер и тренер.
1960  Адам Клејтон — ирски рок-музичар, член на групата „У2“ (U2).
1973  Едгар Давидс — холандски фудбалер.
1974  Татјана Медвед — српска ракометарка.
1975  Марк Клатенбург — англиски фудбалски судија.
1978  Том Даниелсон — американски велосипедист.
1995  Микаела Шифрин — американска скијачка.