Список на награди и номинации на Аврил Лавињ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Аврил Лавињ
MMVA2007 Avril Lavigne MG 8503.jpg

Аврил Лавињ на MMVA 2007.

Награди Победа Номинации
Греми
0 8
Juno Awards
7 18
World Music Awards
6 6
American Music Award
0 2
MTV Video Music Awards
1 5
MTV Russia Music Awards
1 1
MTV Europe Music Awards
2 1
MTV Asia Awards
3 2
MTV Video Music Brasil
0 3
MTV Video Music Awards Latin America
5 5
MTV Awards Japan
1 2
MuchMusic Video Awards
7 10
Ivor Novello Awards
1 1
BRIT Awards
0 3
People’s Choice Awards
0 1
Teen Choice Awards
2 3
ASCAP Awards
2 2
BMI Awards
5 5
Satellite Awards
0 1
Billboard Music Awards
0 1
Nickelodeon Kids' Choice Awards
6 8
Planeta Awards
2 4
Poptastic Awards
0 2
Japan Golden Disc Awards
10 10
Paja Awards
2 3
TRL Awards
2 4
Radio Music Award
1 1
Virgin Media Music Awards
1 2
Portal Mix
1 1
Canadian Radio Music Awards
7 8
CMW Music Industry Awards
1 1
ChartAttack
1 5
Imperio Music Awards
7 7
Brasil Music Awards
2 2
Capricho Awards
1 3
Meus Prêmios Nick
1 1
Danish Music Awards
1 1
FiFi Awards
0 1
Cosmetic Executive Women
1 1
Вкупно
Награди 100
Номинации 164

Ова е список на награди на канадската поп-пејачка/текстописец Аврил Лавињ кој ги вклучува сите награди и номинации од започнувањето на кариерата на Лавињ во 2002 година. Аврил Лавињ е добитник на осум номинации за наградите Греми, а три од нив припаѓаат на нејзиниот деби албум Let Go[1]. Во 2003 година таа доби 11 номинации за канадската наградата Џуно Награди[2]. Од 2003 година до денес, Аврил Лавињ има добиено 6 Светски музички награди[3], како и неколку MTV награди во различни земји, вклучувајќи ја и Русија во категоријата Најдобар Меѓународниот Изведувач. Покрај музиката, Аврил Лавињ се занимава со создавање на парфеми. За својот прв парфем, Black Star таа ја освоила козметичката награда Cosmetic Executive Women во категоријата "Најдобар вкус" и номинација за FiFi награди во категоријата на „Мирис на ѕвездите“. [4][5][6].

Греми Награди[уреди | уреди извор]

Греми Наградите се сметаат за најважните музички награди и се доделуваат еднаш годишно на Национална академија на науките и уметностите на снимање[7]. Аврил Лавињ никогаш не станала добитник на Греми Наградите, но била номинирана во различни категории 8 пати.[8][9]

Година Резултат Номинација
2003[8] Номинација Аврил Лавињ Најдобар Нов Изведувач
Let Go Најдобар поп вокален албум
Complicated Најдобра женска поп вокална изведба
Песна на Годината
Sk8er Boi Најдобра женска рок вокална изведба
2004[9] Номинација I'm With You Песня года
Најдобра женска поп вокална изведба
Losing Grip Најдобра женска рок вокална изведба

MTV Награди[уреди | уреди извор]

Наградите на каналот MTV се доделуваат во неколку земји, а главната награда е MTV Video Music Awards[10][11]. Аврил Лавињ ги освоила наградите во повеќе земји, а исто така добила награда и во Русија.

Радио Сити Мјузик Хол — место на одржувањето на MTV Video Music Awards
Во 2004 година, кога Аврил Лавињ доби 2 номинации, наградата MTV Video Music Awards се одржа во American Airlines Arena, Мајами
Во 2007 церемонијата MTV Video Music Awards се одржала во The Palms, Лас Вегас
На церемонијата, на MTV Europe Music Awards, што се одржа во Арената Olympiahalle во Минхен, Аврил Лавињ ја доби наградата за најдобра песна - „Girlfriend“
Година Награда Резултат Номинација Категорија
2002[12] MTV Video Music Awards Победа Complicated MTV Видео Музички Награди за најдобро деби видео
MTV Video Music Awards Latin America[13] Аврил Лавињ Најдобар Нов Интернационален Артист
2003 MTV Video Music Awards[14] Номинация Sk8er Boi Најдобро поп видео
I'm With You Најдобро женско видео
MTV Video Music Brasil[15] Номинация „Complicated“ Најдобро мешународно видео
MTV Asia Awards[16] Победа Аврил Лавињ Стил
Женски Изведувач
Најдобар Пробив
MTV Video Music Awards Latin America[17] Најдобар меѓународен поп изведувач
2004 MTV Video Music Awards[18] Номинација Don't Tell Me Најдобро поп видео
MTV Video Music Brasil[19] Номинација Најдобро меѓународно видео
MTV Video Music Awards Latin America[20] Победа Аврил Лавињ Најдобар меѓународен поп изведувач
2005 MTV Video Music Brasil[21] Номинация He Wasn't Најдобар меѓународен изведувач
2007 MTV Video Music Awards[22] Номинација Girlfriend Monster Single Of The Year
MTV Video Music Awards Latin America[23] Победа Аврил Лавињ Најдобар меѓународен изведувач
„Girlfriend“ Песна на годината
MTV Russia Music Awards[24] Аврил Лавињ Најдобар Странски Изведувач
MTV Europe Music Awards[25] Победа Аврил Лавињ Најдобар Изведувач
„Girlfriend“ Најдобра песна
Номинација The Best Damn Thing Најдобар албум
2008 MTV Awards Japan[26] Победа „Girlfriend“ Најдобро поп видео
Номинация The Best Damn Thing Албум на годината
„Girlfriend“ Најдобра песна за караоке
MTV Asia Awards 2008[27] Номинация Аврил Лавињ Најдобар меѓународен изведувач
„Girlfriend (Ремикс на Dr. Luke)“ Best Hook-up

ECHO Awards[уреди | уреди извор]

ECHO Awards — годишна музичка награда, организирана од MTV[28].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[28] Победа Аврил Лавињ Најдобар меѓународен нов изведувач
2008 Номинација Најдобар поп/рок изведувач

TRL Awards[уреди | уреди извор]

TRL Awards — музичка награда на италијанското MTV.

Година Резултат Номинација Категорија
2006[29] Победа Аврил Лавињ Првата дама
2008[30]
Номинација Најдобар Број 1 во Годината
2010[31] Најдобар мешународен изведувач

World Music Awards[уреди | уреди извор]

World Music Awards — годишна награда, започната од 1989 година[32]

Година Резултат Номинација Категорија
2002[33] Победа Аврил Лавињ Најдобар канадски поп/рок изведувач
2003[34] Најпродавана канадска поп/рок пејачка во светот
2004[35] Најдобар поп/рок изведувач
Најдобар канадски изведувач
2007[36] Најдобро продаваната канадската пејачка во светот
Најпродаваната поп/рок пејачка во светот

Основни канадски награди[уреди | уреди извор]

Аврил Лавињ, на церемонијата, на канадските награди MuchMusic Video Awards во 2007
Аврил Лавињ, на церемонијата, на канадските награди MuchMusic Video Awards во 2007

Juno Awards[уреди | уреди извор]

Juno Awards — големите музички награди од Канада, доделувани секоја година почнувајќи од 1970[37]. Аврил Лавињ добила 7 награди и 18 номинации[38].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[39] Победа Аврил Лавињ Нов изведувач на годината
Let Go Албум на годината
Поп албум на годината
Complicated Сингл на годината
Номинация Аврил Лавињ Избор на фановите
Автор на песна на годината
2004[40] Номинација My World Музичко ДВД на годината
Аврил Лавињ Избор на фановите
2005[38] Победа Аврил Лавињ Артист на годината
Избор на фановите
Under My Skin Поп албум на годината
Номинација Аврил Лавињ Автор на песна на годината
Under My Skin Албум на годината
2008[38] Номинација Аврил Лавињ Артист на годината
Избор на фановите
Автор на песна на годината
The Best Damn Thing Албум на годината
Girlfriend Сингл года

MuchMusic Video Awards[уреди | уреди извор]

Здание телеканала MuchMusic, где проводятся церемонии вручекния премии

MuchMusic Video Awards — канадска годишна награда која се доделува во сферата на музиката, уметноста, филмовите и телевизијата. Создадена е од комапанијата Canadian network[41].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[42] Победа „Sk8er Boi“ Најдобро меѓународно видео на канадски артист
Аврил Лавињ Избор на Народот - Најдобар Канадски уметник
2004[43] „Don’t Tell Me“ Најдобро меѓународно видео на канадски артист
Аврил Лавињ Избор на Народот - Најдобар Канадски уметник
2007[44] „Girlfriend“ Најдобро меѓународно видео на канадски артист
Аврил Лавињ Избор на Народот - Најдобар Канадски уметник
2008[45]
Номинација „Girlfriend“ Најгледаното видео на MuchMusic.com
2010[46] Номинација „Alice“ Најдобро меѓународно видео на канадски артист
Вашите омилени видеа (UR Fave video)

Canadian Radio Music Awards[уреди | уреди извор]

Canadian Radio Music Awards — една од главните канадски музички награди, почнувајќи од 1991 година[47].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[48] Победа „Losing Grip“ Најдобар нов соло артист (рок)
„Complicated“ Најдобар нов бенд или пејач
Најдобар нов соло артист
Аврил Лавин Избор на фановите
Автор на песни
2004[49] Избор на фановите
2005[50]
2008[51] Номинација

Chart Attack[уреди | уреди извор]

Година Резултат Номинација Категорија
2007[52] Победа „Girlfriend“ Анкета на читателите 2007
2009 Номинација Аврил Лавињ Самая сексуальная канадка[53]
Најдобра коса[54]
Пријатни музички настан на годината[55]
Музички непријатни настани на годината[56]

Основни американски награди[уреди | уреди извор]

American Music Award[уреди | уреди извор]

American Music Award (AMA) — една од големите американски награди под покровителство на Американското друштво на композитори, автори и издавачи[57].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[58] Номинација Аврил Лавињ најдобриот поп/рок изведувач
2007[59]

ASCAP Awards[уреди | уреди извор]

НаградаАмериканското друштво на композитори, автори и издавачи се доделува на музичарите за нивните постигнувања во разни области[60].

Година Резултат Номинација Категорија
2004[61] Победа „I’m With You“ Најпеана песна во филмовите
„Complicated“ Поп-музика

BMI Awards[уреди | уреди извор]

Наградата Broadcast Music Inc (BMI) е американска музичка награда, која се доделува од Американското друштво на композитори, автори и издавачи и SESAC врз основа на бројот на продадени изданија[62].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[63] Победа „Complicated“ Најдобра поп песна
2004[64]
„I’m With You“
2006[65] „My Happy Ending“
2009[62] „When You’re Gone“

Satellite Award[уреди | уреди извор]

Satellite Awards (поранешно име — Golden Satellite Awards) — годишна награда, врачена на Меѓународната Академија на пресинглот во областа на киноиндустријата[66].

Година Резултат Номинација Категорија
2010[67] Номинација „Alice“ Најдобра оригинална песна

Billboard Music Awards[уреди | уреди извор]

Билборд

Billboard Music Awards — годишна американска награда на списанието Билборд.

Година Резултат Номинација Категорија
2002[68] Номинација Let Go Албум на годината

People’s Choice Awards[уреди | уреди извор]

Наградата People’s Choice Awards се наградува врз основа на посетителите на веб-страницата peopleschoice.com[69].

Година Резултат Номинација Категорија
2005[70] Номинација Аврил Лавињ Најдобра Изведувачка

Teen Choice Award[уреди | уреди извор]

Gibson Amphitheatre — место на одржување на Teen Choice Awards од 2001 година

Teen Choice Awards се награди за достигнувања во музиката, филмот и телевизијата според мислењата на тинејџерската публика.

Година Резултат Номинација Категорија
2003[71] Победа „Sk8er Boi“ Најдобар сингл
Номинација Let Go Најдобар албум
2007[72] Победа „Girlfriend“ Најдобар сингл
Номинација Аврил Лавињ Годишен пејач

Nickelodeon Kids' Choice Awards[уреди | уреди извор]

Наградата Kids' Choice Awards на детсиот канал Nickelodeon е годишна награда доделувана за достигнувањето во полето на музиката, филмот и телевизијата.

Година Награда[73] Резултат Номинација Категорија
2003 Nickelodeon Kids' Choice Awards[74] Победа Sk8er Boi Најдобра песна
2005 Аврил Лавињ Најдобар изведувач
2007 Nickelodeon Kids' Choice Awards — Британија[75] Победа Аврил Лавињ Најдобар изведувач
„Girlfriend“ Најдобро видео
Nickelodeon Kids' Choice Awards — Италия[74] Номинација Аврил Лавињ Најдобар меѓународен уметник/група
2008 Nickelodeon Kids' Choice Awards[76] Победа „Girlfriend“ Најдобра песна
Nickelodeon Kids' Choice Awards — Италия[74] Победа Аврил Лавињ Најдобар изведувач
2010 Nickelodeon Kids' Choice Awards — Мексико[77] Номинација Alice Песня года

Common Sense Media Awards[уреди | уреди извор]

Common Sense Media е независна награда, доделувана на музичарите.

Година Резултат Номинација Категорија
2004[78] Победа Аврил Лавињ Најдобар музичар

Големи европски награди[уреди | уреди извор]

BRIT Awards[уреди | уреди извор]

Earls Court Exhibition Centre - место на одржување на BRIT Awards во 2003 и 2005 година

BRIT Awards е годишната церемонија на музички награди во Обединетото Кралство во областс нс поп-музиката, основана од Британската асоцијација на фонографска индустрија[79].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[80] Номинација Аврил Лавињ Најдобра меѓународна соло изведувачка
Најдобар меѓународен нов изведувач
2005[81] Најдобра поп-изведба

Ivor Novello Awards[уреди | уреди извор]

Ivor Novello Awards - музичка награда, основана во 1955 од Британската академија на композитори и автори и именувана во чест на композиторот на првата половина на дваесеттиот век, Ивор Новело[82].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[83] Победа „Complicated“ Меѓународен хит на годината

Danish Music Awards[уреди | уреди извор]

Danish Music Awards — дански награди, ги доделува IFPI од 1989 година[84]

Година Резултат Номинација Категорија
2003[84] Победа Аврил Лавињ Откритие на годината

Imperio Music Awards[уреди | уреди извор]

Година Резултат Номинација Категорија
2004[85] Победа Аврил Лавин Женски изведувач
Изведувач на годината
My Happy Ending Видео на годината
2008[86] „Girlfriend“ Најдобро Поп Видео
Песна на годината
When You’re Gone Видео на годината
Аврил Лавињ Изведувач на годината

Азиски награди[уреди | уреди извор]

Аврил Лавињ на прес-конференција во Хонг Конг
Лавињ во Пекинг

Japan Golden Disc Awards[уреди | уреди извор]

Japan Golden Disc Awards — една од основните музички награди на Јапонија, започнувајќи од 1987 година[87].

Година Резултат Номинација Категорија
2003[88] Победа Аврил Лавињ Изведувач на годината
Нов Артист на Годината
Let Go Рок&Поп албум на годината
2005[89] Under My Skin Рок&Поп албум на годината
2006[90] Live at Budokan Видео на годината
2008[91] Аврил Лавињ Изведувач на годината
Chaku-Uta песна на годината
Chaku-Uta Full песна на годината
The Best Damn Thing Албум на годината
Најдобри 3 албуми

Hong Kong Gold Disc Award[уреди | уреди извор]

Година Резултат Номинација Категорија
2003[92] Победа Let Go Најдобри Топ 10 албуми
2004[92] Under My Skin
2007[92] The Best Damn Thing

Planeta Awards[уреди | уреди извор]

Planeta Awards - награда, доделувана од сајтот planetradiocity.com[93].

Год Результат Категория
2007[93] Победа Аврил Лавин Најдобро соло на годината
„When You're Gone“ Најдобра балада
Номинација „Girlfriend“ Хип-хоп/Поп песна на годината
„When You're Gone“ Најдобра Поп Вокална Изведба

Paja Awards[уреди | уреди извор]

Година Резултат Номинација Категорија
2007[94] Победа „When You’re Gone“ Сингл на годината
Аврил Лавињ Најдобра изведувачка
Номинација The Best Damn Thing Албум на Годината

Основни бразилски награди[уреди | уреди извор]

Brasil Music Awards[уреди | уреди извор]

Говор на Лавињ во Куритиба
Година Резултат Номинација Категорија
2002[95] Победа Аврил Лавињ Откритието на годината
2003[96] Let Go Албум на годината

Meus Prêmios Nick[уреди | уреди извор]

Meus Prêmios Nickбразилска аналогна премија на наградата Nickelodeon Kids' Choice Awards, создадена од Nickelodeon Brasil со цел да се гласа за победниците кои ги има преку 15.000 деца[97].

Година Резултат Номинација Категорија
2005[97] Победа Аврил Лавињ Меѓународен соло артист

Capricho Awards[уреди | уреди извор]

Capricho Awards претставува годишна награда на бразилското списание Capricho.

Година Резултат Номинација Категорија
2007[98] Номинација Аврил Лавињ Меѓународен соло артист
2008[99]
Победа Најстичизиран Изведувач
Номинација „Girlfriend“ Најдобро видео на Јутуб

Награди во областа на парфимеријата[уреди | уреди извор]

FiFi Awards[уреди | уреди извор]

FiFi Awards — годишна награда која се доделува од организацијата The Fragrance Foundation за досигнувања во областа на парфимеријата и се смета за еден вид на Оскар[100].

Година Резултат Номинација Категорија
2010[6] Номинација Black Star Мирисот на познатите личности

Cosmetic Executive Women[уреди | уреди извор]

Наградата Cosmetic Executive Women се доделува од 1954 година до денес за придонес во индустријата на козметика и мириси за жени[101].

Година Резултат Номинација
2010[102] Победа Black Star Подобар вкус

Други награди[уреди | уреди извор]

Година Премија Резултат Номинација Категорија
2003 Portal Mix[74] Победа The Best Damn Thing Топ 10 меѓународни албуми
CMW Music Industry Awards[103] Аврил Лавињ Canadian Talent Development Story of the Year
TMF Awards[104] Најдобра меѓународна рок изведба
Meteor Awards[105] Најдобар меѓународен уметник
2005 NRJ Music Awards[106] Аврил Лавињ Најдобар меѓународен уметник
2007 Virgin Media Music Awards[107] Победа Најдобра меѓународна изведба
Номинација „Girlfriend“ Најдобра песна
Аврил Лавињ Најдобар меѓународен уметник
Galgalatz Awards[108] Победа Изведувач на годината
TMF Awards[104] Номинација Најдобар меѓународен уметник
Poptastic Awards[109] Најдобар женски артис
„Girlfriend“ Најдобро видео
2008 MYX Music Awards[110] Номинација Најдобро меѓународно видео
AG Hair Cosmetics Awards[111] Победа Аврил Лавињ Најдобра фризура (канадска пејачка)
NRJ Music Awards[112] Најдобар меѓународен уметник
Spike Guys Choice Awards[113] Номинација Најсекси сирена (Sexiest Siren)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Avril Lavigne lances a new album“ (aspx). SonyBmg. 2007-02-27. конс. 2009-11-21. 
  2. „Juno Awards 2003“ (php). OttawaStart. OttawaStart Internet Services. 2003.  Unknown parameter |accesdate= ignored (помош); Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  3. „Avril Lavigne won 2 World Music Awards“ (html). Terra Música. Terra. 2007-11-05. конс. 2009-11-28. 
  4. Lavigne, Avril. (28 мая 2010). „CEW (Cosmetic Executive Women) Beauty Awards“. AvrilLavigne.com. конс. 2010-11-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош);
  5. Lavigne, Avril. (4 мая 2010). „FiFi Awards“. AvrilLavigne.com. конс. 2010-11-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош);
  6. 6,0 6,1 „Initial Ballot 2010 Fifi Awards“ (PDF). The Fragrance Foundation. Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-06-13. конс. 2010-11-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  7. Ehrlich, Ken (2007). At The Grammys: Behind the Scenes at Music's Biggest Night. Hal Leonard Books. ISBN 9781423430735. 
  8. 8,0 8,1 „List of major Grammy nominees“. CNN. A Time Warner Company. 2003-12-04. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  9. 9,0 9,1 „Grammy Nominees“. New York Times. The Associated Press. 2003-12-07. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |ultimo= ignored (помош)
  10. Elliot., Stuart (2004-08-20). „THE MEDIA BUSINESS: ADVERTISING; MTV's sponsors hope the Video Music Awards can draw a crowd, without wardrobe malfunctions.“. NYTimes.com. The New York Times Company. конс. 2010-09-19. 
  11. „MTV Video Music Award - Memorable Moments“. Spiritus-Temporis.com. конс. 2010-09-19. 
  12. „2002 Video Music Awards“. MTV.com. MTV Network.  Unknown parameter |data= ignored (помош); Unknown parameter |acessodata= ignored (помош)
  13. „MTV Video Music Awards Latin America“. mtv. MTV Networks. конс. 2009-10-18.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  14. „2002 Video Music Awards“. MTV.com. 2003-08-28. конс. 2011-01-22.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  15. „Veja quem são os vencedores do VMB 2003“ (shtml). Folha Online. UOL. 2003-08-23. конс. 2009-12-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  16. Wiederhorn, Jon. (2003-01-24). „Avril Lavigne, Linkin Park Win Big At MTV Asia Awards“ (jhtml). MTV. MTV Networks. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  17. „MTV Video Music Awards Latin America 2003' nominees“ (php). Top 40 Charts. 2003-09-12. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  18. „2004 Video Music Awards“. MTV.com. MTV Network.  Unknown parameter |data= ignored (помош); Unknown parameter |acessodata= ignored (помош)
  19. „MTV anuncia indicados ao VMB 2004; D2 e Rappa lideram“. UOL. 2004-10-05. конс. 2009-10-18.  Unknown parameter |formato= ignored (помош); Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  20. „Video Music Awards Latin America 2004“ (jhtml). MTV. MTV Networks. 2004. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  21. „Veja lista dos concorrentes e vencedores do VMB 2005“ (shtml). Folha Online. UOL. 2009-09-30. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  22. „2007 Video Music Awards“. MTV.com. MTV Network.  Unknown parameter |data= ignored (помош); Unknown parameter |acessodata= ignored (помош)
  23. „MTV Video Music Awards Latin America Rock!“. GossipCenter. Entertainment News Leaders. 2007-10-19. конс. 2009-11-26.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  24. „MTV Russia Music Awards 2007“. imdb. 2007. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  25. „MTV Europe Music Awards 2007“. etoday.  Unknown parameter |acessodata= ignored (помош)
  26. „MTV Video Music Awards Japan 2008 Winners“. musicloversgroup. 2008. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  27. „MTV Asia Awards 2008 Nominees and Guest Performers“. starmometer. 2008-08-02. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  28. 28,0 28,1 Wright, Jade. (2007-11-02). „Next stop for MTV Europe Music Awards, Liverpool!“. Liverpool Echo. Trade Mark Notice. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  29. „Avril Lavigne“. solarnavigator. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  30. „TRL Awards 2008“. конс. 2009-04-01.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  31. „Vota i tuoi artisti preferiti!“ (asp). extra.mtv. MTV Networks. 2010. конс. 2010-04-07.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  32. „World music Awards“. worldmusicawards. 2007. конс. 2010-02-01.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  33. „Avril Lavigne“. allmovieportal. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  34. „World Music Awards 2003 Winners!“. Eternal Allegiance. vBulletin. 2003-10-19. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  35. „World Music Awards 2004“. конс. 2009-04-02.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  36. „2007 Awards list and final communique“. World Music Awards. 2007-04-11. конс. 2008-02-11. 
  37. „Sustainability“ (php). carasonline. конс. 2010-04-15.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  38. 38,0 38,1 38,2 „Juno Awards Database“. конс. 2011-01-22.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  39. „Juno Awards 2003“ (php). ottawastart. 2003. конс. 2010-04-15.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  40. „The Show“ (html). ctv. 2004. конс. 2010-04-15.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  41. „MuchMusic Video Awards - about us“. muchmusic. конс. 2010-02-01.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  42. Gonshor, Adam. „MuchMusic Video Awards Coverage: Red Carpet, Interviews, Winners“. andpop. Content & Design. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  43. „Nominnes“. Muchmusic. 2004. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  44. „Nominnes“. Muchmusic. 2007. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  45. „Nominnes“. Muchmusic. 2008. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  46. Harper, Kate. (2010-05-18). „Drake, Billy Talent, Hedley, Alexisonfire Get MMVA Nominations“ (php). entertainment.ca.msn. конс. 2010-06-20.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  47. „Canadian Radio Music Awards — about us“. конс. 2010-02-01.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  48. „Canadian Radio Music Awards - 2003 Winners“. Canadian Radio. 2003. Архивирано од изворникот на 2006-12-07. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  49. „Canadian Radio Music Awards - 2004 Winners“. Canadian Radio. 2004. Архивирано од изворникот на 2006-12-07. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  50. „2005 CRMA winners announced“. Canadian Radio. 2005. Архивирано од изворникот на 2006-10-11. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  51. „Canadian Radio Music Awards Nominees Announced“ (asp). Canadian Radio. 2007-12-19. конс. 2009-12-28.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  52. „The Final Results Of The ChartAttack Readers' Poll Are In“. Cchartattack.com. 2008-01-04. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  53. „15th Annual Year End Readers' Poll - Sexiest Canadian Woman“. Chartattack. 2009-12-11. конс. 2009-12-17.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  54. „15th Annual Year End Readers' Poll - Best Haircut“. Chartattack. 2009-12-11. конс. 2009-12-17.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  55. „15th Annual Year End Readers' Poll - Sweet Happenings In Music This Year“. Chartattack. 2009-12-11. конс. 2009-12-17.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  56. „Stinky Happenings In Music This Year“. Chartattack. 2009-12-11.  Unknown parameter |acessodata= ignored (помош); Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  57. „About ASCAP“. ascap. конс. 2010-06-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  58. „American Music Award Nominees“. ASCAP. 2003. конс. 2009-11-20.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  59. „American Music Awards 2007“ (php). Virgin Media. 2007. конс. 2009-11-26.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  60. „ASCAP“. ASCAP.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  61. „2004 ASCAP Pop Music Awards Winners List“. ASCAP. 2004. конс. 2009-11-20.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  62. 62,0 62,1 „Gamble & Huff Named BMI Icons at 57th Annual Pop Awards“. BMI. 2009-05-20. конс. 2010-06-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  63. „2003 BMI Pop Awards: Song List“. BMI. 2003-05-13. конс. 2010-06-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  64. „2004 BMI Pop Awards: Song List“. BMI. 2004-05-10. конс. 2010-06-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  65. „2006 BMI Pop Awards“. BMI. 2006-05-16. конс. 2010-06-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  66. „Special Achievement Awards“. pressacademy.com. конс. 2010-12-02.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  67. „International Press Academy“ (PDF). pressacademy.com. Архивирано од изворникот (pdf) на 2010-12-14. конс. 2010-12-02.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  68. „Billboard Music Awards“. MTV Brasil. Abril Radiodifusão S.A. конс. 2009-10-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош); Unknown parameter |data= ignored (помош)
  69. „People's Choice“. peopleschoice. конс. 2010-06-19.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  70. „People's Choice 2005“ (jps). peopleschoice. 2005. конс. 2009-12-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  71. „2003 Teen Choice Award Nominee’s“. popdirt. 2003. конс. 2009-11-27.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  72. „2007 Teen Choice Awards: Announcing the Winners!“. buzzsugar. 2007. конс. 2009-11-27.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  73. „Nickelodeon Kids' Choice Awards“. конс. 2009-04-01.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  74. 74,0 74,1 74,2 74,3 „Awards“. Allmovieportal. конс. 2010-01-01.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  75. Oatts, Joanne. (2007-07-30). „In full: Nickelodeon Kids' Choice Awards UK nominees“ (html). digitalspy. Trade Mark of Digital Spy Limited. конс. 2009-11-26.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  76. „Nickelodeon Kids' Choice Awards 2008“. imdb.  Unknown parameter |acessodata= ignored (помош)
  77. „Telenovelas juveniles encabezan nominaciones a los Kid´s Choise Awards“ (htm). informador. 2010-07-17. конс. 2010-07-17.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  78. „Avril Lavigne Wins Common Sense Media Award“. popdirt. 2004-01-21. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  79. „About us“. BRIT Awards. конс. 2010-02-08.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  80. „Brit Awards 2003: Winners“ (stm). BBC News. 2003-02-21. конс. 2009-11-22.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  81. „Brits 2005: The winners“ (stm). BBC News. BBC. 2005-02-09. конс. 2009-11-22.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  82. „About The Ivor Novello Awards“. theivors.com. конс. 2010-06-01. 
  83. „Ivor Novello Awards 2003: Winners“. BBC News. BBC. 2003-04-22. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  84. 84,0 84,1 „Danish Music Awards 2003“ (php). ifpi.dk. 2003. конс. 2010-02-20.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  85. „Imperio Music Awards 2004“ (php). imperiomusica. 2004. конс. 2009-11-05.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  86. „Imperio Music Awards 2007-08 ANGLOS“. imperiomusica. 2008. конс. 2009-11-05.  Unknown parameter |formato= ignored (помош); Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  87. „Japan Golden Disc Awards“. RIAJ. конс. 2009-12-28.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  88. „The 17th Japan Golden Disc Awards 2003“. RIAJ. 2003. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  89. „The 19th Japan Golden Disc Awards 2005“. RIAJ. 2005. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  90. „The 20th Japan Golden Disc Awards 2006“. RIAJ. 2006. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  91. „The 22nd Japan Golden Disc Awards 2008“. RIAJ. 2008. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  92. 92,0 92,1 92,2 „Golden Disc Awards IFPI Hong Kong Group“. конс. 2009-08-01.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  93. 93,0 93,1 „Avril Lavigne“ (php). planetradiocity. 2007. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  94. „Avril Lavigne Profile“. whosdatedwho. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  95. „2002 MUSIC AWARDS“. web.archive. 2002. конс. 2009-12-26.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  96. „2003 MUSIC AWARDS“. web.archive. 2003. конс. 2009-12-29.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  97. 97,0 97,1 „Conheça os ganhadores do Meus Prêmios Nick 2005“ (asp). revistainonline. 2005-10-07. конс. 2010-02-01.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  98. „Capricho Awards: os melhores de 2007“ (shtml). Capricho. Abril. 2008-09-05. конс. 2009-12-27. 
  99. „Capricho Awards 2008“ (shtml). Capricho. Abril. 2008. конс. 2009-12-27. 
  100. „Who We Are“ (php). конс. 2010-05-16.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  101. „About Cosmetic Executive Women“. cew.org. конс. 2010-05-26.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  102. „SCENT: Women's Scent Mass“ (aspx). cew.org. конс. 26/05/2010.  Unknown parameter |lang= ignored (помош);
  103. „CMW Music Industry Awards“. CMW. 2002. Архивирано од изворникот на 2007-11-18. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  104. 104,0 104,1 „Avril Lavigne - Awards & Achievements“. oceleb. конс. 2009-11-27.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  105. „Geldof wins Lifetime Gong at Meteor Awards ceremony“. breakingnews. 2003-03-03.  Unknown parameter |acessodata= ignored (помош); Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  106. „NRJ MUSIC AWARDS 2005“. nrjmusicawards. 2005-11-23. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  107. „The votes are in!“ (php). virginmedia. 2007. конс. 2009-11-26.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  108. „מצעדים שנתיים בתחנות הרדיו“ (asp). 2007-12-28. конс. 2009-12-25.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  109. „List of Avril Lavigne awards“ (php). top40charts. конс. 2009-11-21.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  110. „2008 Myx Music Awards Nominees“. starmometer. 2008-02-07. конс. 2009-11-22.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  111. Jovic, Tatiana. (2008-05-14). „Sandra Oh, Avril Lavigne and Seth Rogan among Canadian celebrities“ (pdf). aghaircosmetics. конс. 2009-11-29.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  112. „NRJ MUSIC AWARDS 2008“. nrjmusicawards. 2009-11-23. конс. 2009-11-23.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
  113. „Spike TV Presents Guys Choice Awards Nominees List Plus Details“. 2008. конс. 2009-11-27.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)