Прејди на содржината

Знаме на Општина Свети Николе

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Општина Свети Николе
}}
Употреба граѓанско знаме граѓанско знаме
Сразмер 3:2
Опис Дијагонално поделено знаме во жолта и зелена боја со крстовиден амблем во средина.
Отфрленото вексилолошки исправно знаме од 2014 г.

Знамето на Општина Свети Николе е официјалното знаме на оваа македонска општина.

Знамето е со правоаголен облик, поделено на два дела во дијагонален правец. Едната половина е во црвена боја, додека другата боја е жолта и овие бои потекнуваат од боите на македонското знаме како симбол на македонскиот народ. Во центарот на знамето е прикажан општинскиот грб на Свети Николе во црна боја. Грбот е штит со сонце на врвот, а на самиот штит има приказ на зграда опколена со венец и написот „Свети Николе“.

Иако во 2014 г. општината го усвоила вексилолошки исправното знаме изготвено од Македонското хералдичко здружение, подоцна органите го имаат вратено старото знаме, и покрај неговата вексилолошка неиздржаност.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]