Список на археолошки наоѓалишта во Перу

Од Википедија — слободната енциклопедија

Археолошките наоѓалишта во Перу ги опфаќаат наоѓалиштата на различен број стари цивилизации и култури од различен историско-културен период. Видот на наоѓалиштата е различен, па така има мали археолошки наоѓалишта но и големи наоѓалишта под заштита на УНЕСКО и важни за светската историја.[1] Исто така, наоѓалиштата се разликуваат и по стилот на градба, па така има од пирамиди и храмови па сè до цели градови како што се Чан Чан или Мачу Пикчу. Надлежна институција за одржување на истите е Националниот институт за култура на Перу.

Наоѓалишта[уреди | уреди извор]

Во прилог следува дел од наоѓалиштата кои можат да се најдат во Перу. Списокот не е целосен и може да се прошири.

Наоѓалиште Слика Култура Период
Акарај Vista a Sector B 8-10-04.JPG   !9100900–200 п.н.е., 1000–1470
Асперо Норте Чико !70003000–1800 п.н.е.
Бандурија Норте Чико !70003000–1800 п.н.е.
Ел Брухо Complejo arqueológico Elbrujo2 lou.jpg Моче 0100100–750
Буена Виста 9999 
Кавачи Cahuachi 15.jpg Наски 9999 
Кантамарка Канта 11001100–1450
Ла Кантинела Чинчи 09000900–1450
Карахија 9999 
Карал PeruCaral01.jpg Норте Чико !70003000–1800 п.н.е.
Чан Чан Chanchan fishnet ruins.JPG Чиму 0850850–1470
Чанкило[2] Chanquillo Fortaleza (remains).jpg   !9700300 п.н.е.
Чавин де Уантар Chavín de Huántar.JPG Чавин 9999 
Чинчеро Chinchero Archaeological site - overview.png   9999 
Чокекирао Choquequirao Archaeological site - house.jpg Инки 9999 
Кориканча Cusco Coricancha Inti-Huasi main view.jpg Инки 9999 
Кумбе Мајо Cumbemayo aqueduct.JPG 9999 
Ла Галгада   !71002900–1800 п.н.е.
Гарагај Garagay altorrelieve polícromo.JPG !88001200 п.н.е.
Гран Пахатен Чачапои 9999 
Гран Сапосоа 9999 
Гран Вилаја Чачапои 9999 
Гитареро[3] !20008000–7000 п.н.е.
Вака де ла Луна H Luna Frisorestaurado lou.jpg Моче 9999 
Вака дел Сол Huaca del Sol southeast.jpg Моче 9999 
Валамарка Huallamarca Archaeological site - pyramid.jpg Вала 0500500–1450
Хуануко Пампа
Huánuco Pampa Archaeological site - doorway.jpg Инки 14701470–1532
Интиватана Pumacocha Archaeological site - wall.jpg Инки 9999 
Хискаирумоко Jiska2002.jpg !70003000–1400 п.н.е.
Квелап Kuelap.jpg Чачапои 10001000–1400
Кунтур Васи Kuntur Wasi.jpg Чавин !90001000–700 п.н.е.
Лактапата Patallacta Terraces.jpg Инки 9999 
Мачи Пикчу 80 - Machu Picchu - Juin 2009 - edit.2.jpg Инки 9999 
Њуста Хиспана Vilcabamba Archaeological site Nusta Hispana.jpg Инки 9999 
Олантајтамбо Ollantaytambo2.jpg Инки 14501450–1532
Пачакамак Pachacamac.jpg Вари
Лима
Инки
0200200–1450
Пањамарка Pañamarca Archaeological site - overview.jpg   9999 
Парамонга Чиму 12001200–1450
Пикилакта Piquillacta Archaeological site - building.jpg Вари 0500500–1200
Пикимачај 9999 
Писак Sun Temple at Pisac, Peru.jpg Инки 9999 
Пуклана Huaca Pucllana 1.JPG Лима 0200200–700
Пуручуко Puruchuco Archaeological site - overview.jpg Инки 14701470–1532
Коривајрачина Camino-inca-dia1-c01.jpg 9999 
Ракчи Raqchi 01.jpg Инки 14501450–1532
Света долина Инки 9999 
Саксајваман Sacsahuaman wall3.jpg Килке и Инки 0900900–1532
Сајвите Sayhuite Archaeological site - rock sculpture.jpg Инки 9999 
Силјустани Chulpas de la época Kolla 2.jpg Кола 12001200–1450
Сипан TumbaSeñorSipán3 lou.jpg Моче 9999 
Тамбо Колорадо TamboColorado-colours.PNG Инки 14701470–1532
Тамбо Мачај Tambo Machay Archaeological site - bath.png Инки 14701470–1532
Тараваси Tarahuasi Archaeological site - wall.jpg Инки 9999 
Тарматамбо Инки 14701470–1532
Типон Tipón Archaeological site - overview.jpg Инки 9999 
Токепала Una pintura rupestre de la cueva de Toquepala.JPG !23507650 п.н.е.
Торо Муерто ToroMuerto.jpg Вариска култура 0900900–1200
Тукуме Tucume Tempelberg-mit-Plattform.jpg Ламбајеке, Чиму и Инки 0800800–1532
Тунанмарка Tunanmarca Archaeological site - storehouse.jpg Хуанка 9999 
Вилкабамба
Espiritu Pampa Archaeological site - tree on wall.jpg Инки 9999 
Вилкасуаман Vilcas Huamán Archaeological site Arch.jpg Инки 14701470–1532
Виткос
Vitcos Archaeological site.jpg Инки 9999 
Вариски рушевини Вари 500500–900
Варивилка Хуанка 9999 
Вињај вајна Peru Wiñay Wayna.jpg Инки 9999 

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. UNESCO. World Heritage Centre посет. 3 март 2009 г
  2. Ghezzi, I. & Ruggles, C. (2007), „Chankillo: A 2300-Year-Old Solar Observatory in Coastal Peru“, Science, 315, стр. 1239–1243CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Thomas F. Lynch, R. Gillespie, John A. J. Gowlett & R. E. M. Hedges (1985), „Chronology of Guitarrero Cave, Peru“, Science, 229 (4716), стр. 864–867CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]