Виткос

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Виткос.

Виткос (кечуански: Rusaspata) е археолошки локалитет во регионот Куско во Перу. За локалитетот се верува дека бил управуван од Манко Инка за време на шпанската инвазија на Перу. Локалитетот се наоѓа помеѓу денешните села Хуанкакале и Пукјара на рид кој е целосно под територија на градот. Локалитетот повторно бил откриен во 1911 година за време на екпедицијата на Хирам Бингам.

Поврзано[edit | edit source]

Надворешни врски[edit | edit source]