5 мај (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 мај
1813  Серен Кјеркегор — дански филозоф.
1818  Карл Маркс — германски политички филозоф и економист.
1846  Хенрик Шенкевич — полски писател.
1883  Петар Коњовиќ — српски композитор.
1909  Миклош Радноти — унгарски поет.
1920  Боро Андов — македонски поет за деца.
1924  Незир Незири — македонски учител.
1925  Жељко Чајковски — хрватски и југословенски фудбалер.
1927  Крум Монев — македонски борец.
1943  Игнасио Рамоне — шпански новинар и писател.
1934  Даница Ручигај — македонска поетеса.
1938  Јежи Сколимовски — полски режисер и глумец.
1945  Јижи Свобода — чешки режисер и политичар.
1947  Војкан Борисављевиќ — српски композитор.
1959  Рок Копитар — словенечки и југословенски атлетичар.
1963  Џејмс ЛаБривокалист на Dream Theater.
1966  Сергеј Станишевпремиер на Бугарија.
1968  Бобан Бабунски — македонски фудбалер.
1980  Јоси Бенајун— израелски фудбалер.
1985  Емануеле Џакерини— италијански фудбалер.
1988  Адел— британска поп-пејачка.
1992  Горан Чаушиќ— српски фудбалер.
1998  Арина Сабаленка — белоруска тенисерка.
2003  Карлос Алкарас — шпански тенисер.