Шаблон:Хранлива вредност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{{name}}}
Постотоците се според препораките за возрасни во САД.
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Information icon.svg Овој шаблон содржи сложени примероци на шаблонска синтакса.
Ве молиме не ја менувајте синтаксата доколку не сте сосем запознаени со нејзиниот распоред и парсерските фукнции и сте подготвени да ги поправите или вратите сите пореметувања ако се појават неочекувани резултати.
Сите испробувања со измени врешете ги било во шаблонската песочна кутија или во вашиот кориснички простор пред да менувате било што тука.

Ова е шаблонот {{Хранлива вредност}}.

Основна употреба[уреди извор]

Напомена: Кога им задавате вредности на параметрите, не менувајте ги децималните точки во запирки. Тоа автоматски го прави самиот шаблон.
{{Хранлива вредност
| name  = 
| kJ   = 
| carbs  = 
| fat   = 
| protein = 
| note  = 
}}

Целосна синтакса[уреди извор]

{{Хранлива вредност
| name      = 
| image      = <!-- без наставка -->
| image_size   = <!-- по основно: 235п -->
| image_alt    = 
| caption     = 
| serving_size  = 
| kJ       = 
| carbs      = 
| starch     = 
| sugars     = 
| lactose     = 
| fiber      = <!-- или |fibre= -->
| fat       = 
| satfat     = 
| transfat    = 
| monofat     = 
| polyfat     = 
| omega3fat    = 
| omega6fat    = 
| protein     = 
| tryptophan   = 
| threonine    = 
| isoleucine   = 
| leucine     = 
| lysine     = 
| methionine   = 
| cystine     = 
| phenylalanine  = 
| tyrosine    = 
| valine     = 
| arginine    = 
| histidine    = 
| alanine     = 
| aspartic acid  = 
| glutamic acid  = 
| glycine     = 
| proline     = 
| serine     = 
| hydroxyproline = 
| water      = 
| cholesterol   = 
| alcohol     = 
| caffeine    = 
| vitA_ug     = 
| vitA_iu     = 
| betacarotene_ug = 
| lutein_ug    = 
| thiamin_mg   = 
| riboflavin_mg  = 
| niacin_mg    = 
| pantothenic_mg = 
| vitB6_mg    = 
| folate_ug    = 
| vitB12_ug    = 
| choline_mg   = 
| vitC_mg     = 
| vitD_ug     = 
| vitD_iu     = 
| vitE_mg     = 
| vitK_ug     = 
| calcium_mg   = 
| copper_mg    = 
| iron_mg     = 
| magnesium_mg  = 
| manganese_mg  = 
| phosphorus_mg  = 
| potassium_mg  = 
| selenium_ug   =
| sodium_mg    = 
| zinc_mg     = 
| opt1n      = 
| opt1v      = 
| opt2n      = 
| opt2v      = 
| opt3n      = 
| opt3v      = 
| opt4n      = 
| opt4v      = 
| note      = 
| source     = 
| source_usda   = 
| noRDA      = 
| float      = 
}}

Примери[уреди извор]

Пример
Хранлива вредност по 100 г
Енергија 2,450 kJ (590 kcal)
22 г
Скроб 8 г
Шеќери 5 г
1 г
Влакна 9 г
50 г
Заситени 7 г
Транс 3 г
Мононезаситени 25 г
Полинезаситени 16 г
1 г
2 г
24 г
Триптофан 70 мг
Треонин 490 мг
Изолеуцин 570 мг
Леуцин 920 мг
Лизин 690 мг
Метионин 200 мг
Цистин 230 мг
Фенилаланин 610 мг
Тирозин 380 мг
Валин 750 мг
Аргинин 890 мг
Хистидин 250 мг
Аланин 640 мг
Аспарг. кис. 2,850 г
Глутам. кис. 2,260 г
Глицин 780 мг
Пролин 2,310 г
Серин 610 мг
Хидроксипролин 0 мг
Витамини
Витамин А (екв.)
(2 %)
12 μг
(1 %)
120 μг
Тиамин 1)
(87 %)
1 мг
Рибофлавин 2)
(167 %)
2 мг
Ниацин 3)
(3 %)
0,5 мг
Пантот. кис. 5)
(2 %)
0,1 мг
Витамин Б6
(77 %)
1 мг
Фолна кис. 9)
(0 %)
1,5 μг
Витамин Б12
(21 %)
0,5 μг
Витамин Ц
(24 %)
20 мг
Витамин Д
(67 %)
10 μг
Витамин Е
(33 %)
5 мг
Витамин К
(10 %)
10 мг
Минерали
Калциум
(20 %)
200 мг
Бакар
(45 %)
0,9 мг
Железо
(38 %)
5 мг
Магнезиум
(0 %)
1,2 мг
Манган
(57 %)
1,2 мг
Фосфор
(7 %)
50 мг
Калиум
(2 %)
80 мг
Селен
(33 %)
23 μг
Натриум
(3 %)
40 мг
Цинк
(4 %)
0,4 мг
Други составници
Вода 5 г
Алкохол (етанол) 1 г
Кофеин 20 мг
Холестерол 2 мг

Текст на подножјето
Постотоците се според препораките за возрасни во САД.
Извор: База за хранливост — USDA
{{Хранлива вредност
| name = Пример
| kJ = 2450
| carbs = 22 г
| starch = 8 г
| sugars = 5 г
| lactose = 1 г
| fibre = 9 г
| fat = 50 г
| satfat = 7 г
| transfat = 3 г
| monofat = 25 г
| polyfat = 16 г
| omega3fat = 1 г
| omega6fat = 2 г
| protein = 24 gг
| tryptophan = 70 мг
| threonine = 490 мг
| isoleucine = 570 мг
| leucine = 920 мг
| lysine = 690 мг
| methionine = 200 мг
| cystine = 230 мг
| phenylalanine = 610 мг
| tyrosine = 380 мг
| valine = 750 мг
| arginine = 890 мг
| histidine = 250 мг
| alanine = 640 мг
| aspartic acid = 2.850 г
| glutamic acid = 2.260 г
| glycine = 780 мг
| proline = 2.310 г
| serine = 610 мг
| hydroxyproline = 0 мг
| water = 5 г
| cholesterol = 2 мг
| alcohol = 1 г
| caffeine = 20 мг
| vitA_ug = 12
| betacarotene_ug = 120
| thiamin_mg = 1
| riboflavin_mg = 2
| niacin_mg = 0.5
| pantothenic_mg = 0.1
| vitB6_mg = 1
| folate_ug = 1.5
| vitB12_ug = 0.5
| vitC_mg = 20
| vitD_ug = 10
| vitE_mg = 5
| vitK_ug = 10
 | calcium_mg  = 200
 | copper_mg   = 0.9
 | iron_mg    = 5
 | magnesium_mg = 1.2
 | manganese_mg = 1.2
 | phosphorus_mg = 50
 | potassium_mg = 80
 | sodium_mg   = 40
 | selenium_ug  = 23
 | zinc_mg    = 0.4
| note = Текст на подножјето
| source_usda = 1
| float =
}}

создава →

Шаблонски податоци[уреди извор]

Ова е документација за шаблонските податоци кои ги користи Визуелниот уредник и други алатки.

Хранлива вредност

Шаблон за хранливата вредност на храни

Шаблонски параметри

Шаблонов има кориснички прилагодено форматирање.

ПараметарОписТипСтатус
Namename

Име на храната

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатзадолжително
KJkJ

нема опис

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатпредложен
Carbscarbs

Вкупно јаглехидрати на 100 грама храна. Укажете ја единицата (обично г за грамови).

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатзадолжително
Fatfat

Вкупно масти на 100 грама храна. Укажете ја единицата (обично г за грамови).

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатзадолжително
Proteinprotein

Вкупно белковини на 100 грама храна. Укажете ја единицата (обично г за грамови).

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатзадолжително
Notenote

Објаснителни напомени, по желба. На пр. кои делови од зеленчукот се јадливи

По основно
празно
Пример
празно
Автовредност
празно
Непознатнезадолжително