Предлошка:Хранлива вредност

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{{name}}}
Постотоците се приближно пресметани според препораките за возрасни лица во САД.
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предлошка содржи сложени примероци на предложна синтакса.
Ве молиме не ја менувајте синтаксата доколку не сте сосем запознаени со нејзиниот распоред и расчленувачките функции и сте подготвени да ги поправите или вратите сите пореметувања ако се појават неочекувани резултати.
Сите испробувања со измени врешете ги било во предложниот песочник или во вашиот кориснички простор пред да менувате било што тука.

Ова е предлошката {{Хранлива вредност}}.

Основна употреба[уреди извор]

Напомена: Кога им задавате вредности на параметрите, не менувајте ги децималните точки во запирки. Тоа автоматски го прави самата предлошка.
{{Хранлива вредност
| name  = 
| kJ   = 
| carbs  = 
| fat   = 
| protein = 
| note  = 
}}

Целосна синтакса[уреди извор]

{{Хранлива вредност
| name      = 
| image      = <!-- без наставка -->
| image_size   = <!-- по основно: 235п -->
| image_alt    = 
| caption     = 
| serving_size  = 
| kJ       = 
| carbs      = 
| starch     = 
| sugars     = 
| lactose     = 
| fiber      = <!-- или |fibre= -->
| fat       = 
| satfat     = 
| transfat    = 
| monofat     = 
| polyfat     = 
| omega3fat    = 
| omega6fat    = 
| protein     = 
| tryptophan   = 
| threonine    = 
| isoleucine   = 
| leucine     = 
| lysine     = 
| methionine   = 
| cystine     = 
| phenylalanine  = 
| tyrosine    = 
| valine     = 
| arginine    = 
| histidine    = 
| alanine     = 
| aspartic acid  = 
| glutamic acid  = 
| glycine     = 
| proline     = 
| serine     = 
| hydroxyproline = 
| water      = 
| cholesterol   = 
| alcohol     = 
| caffeine    = 
| vitA_ug     = 
| vitA_iu     = 
| betacarotene_ug = 
| lutein_ug    = 
| thiamin_mg   = 
| riboflavin_mg  = 
| niacin_mg    = 
| pantothenic_mg = 
| vitB6_mg    = 
| folate_ug    = 
| vitB12_ug    = 
| choline_mg   = 
| vitC_mg     = 
| vitD_ug     = 
| vitD_iu     = 
| vitE_mg     = 
| vitK_ug     = 
| calcium_mg   = 
| copper_mg    = 
| iron_mg     = 
| magnesium_mg  = 
| manganese_mg  = 
| phosphorus_mg  = 
| potassium_mg  = 
| selenium_ug   =
| sodium_mg    = 
| zinc_mg     = 
| opt1n      = 
| opt1v      = 
| opt2n      = 
| opt2v      = 
| opt3n      = 
| opt3v      = 
| opt4n      = 
| opt4v      = 
| note      = 
| source     = 
| source_usda   = 
| noRDA      = 
| float      = 
}}

Примери[уреди извор]

Пример
Хранлива вредност на 100 г
Енергија2,450 kJ (590 kcal)
22 г
Скроб8 г
Шеќери 5 г
1 г
Влакна9 г
50 г
Заситени7 г
Транс3 г
Мононезаситени25 г
Полинезаситени16 г
1 г
2 г
24 г
Триптофан70 мг
Треонин490 мг
Изолеуцин570 мг
Леуцин920 мг
Лизин690 мг
Метионин200 мг
Цистин230 мг
Фенилаланин610 мг
Тирозин380 мг
Валин750 мг
Аргинин890 мг
Хистидин250 мг
Аланин640 мг
Аспараг. кис.2,850 г
Глутам. кис.2,260 г
Глицин780 мг
Пролин2,310 г
Серин610 мг
Хидроксипролин0 мг
Витамини
Витамин А (екв.)
(2 %)
12 μг
(1 %)
120 μг
Тиамин 1)
(87 %)
1 мг
Рибофлавин 2)
(167 %)
2 мг
Ниацин 3)
(3 %)
0,5 мг
Пантот. кис. 5)
(2 %)
0,1 мг
Витамин Б6
(77 %)
1 мг
Фолна кис. 9)
(0 %)
1,5 μг
Витамин Б12
(21 %)
0,5 μг
Витамин Ц
(24 %)
20 мг
Витамин Д
(67 %)
10 μг
Витамин Е
(33 %)
5 мг
Витамин К
(10 %)
10 мг
Минерали
Калциум
(20 %)
200 мг
Бакар
(45 %)
0,9 мг
Железо
(38 %)
5 мг
Магнезиум
(0 %)
1,2 мг
Манган
(57 %)
1,2 мг
Фосфор
(7 %)
50 мг
Калиум
(2 %)
80 мг
Селен
(33 %)
23 μг
Натриум
(3 %)
40 мг
Цинк
(4 %)
0,4 мг
Други состојки
Вода5 г
Алкохол (етанол)1 г
Кофеин20 мг
Холестерол2 мг

Текст на подножјето
Постотоците се приближно пресметани според препораките за возрасни лица во САД.
Извор: База за хранливост — USDA
{{Хранлива вредност
| name = Пример
| kJ = 2450
| carbs = 22 г
| starch = 8 г
| sugars = 5 г
| lactose = 1 г
| fibre = 9 г
| fat = 50 г
| satfat = 7 г
| transfat = 3 г
| monofat = 25 г
| polyfat = 16 г
| omega3fat = 1 г
| omega6fat = 2 г
| protein = 24 gг
| tryptophan = 70 мг
| threonine = 490 мг
| isoleucine = 570 мг
| leucine = 920 мг
| lysine = 690 мг
| methionine = 200 мг
| cystine = 230 мг
| phenylalanine = 610 мг
| tyrosine = 380 мг
| valine = 750 мг
| arginine = 890 мг
| histidine = 250 мг
| alanine = 640 мг
| aspartic acid = 2.850 г
| glutamic acid = 2.260 г
| glycine = 780 мг
| proline = 2.310 г
| serine = 610 мг
| hydroxyproline = 0 мг
| water = 5 г
| cholesterol = 2 мг
| alcohol = 1 г
| caffeine = 20 мг
| vitA_ug = 12
| betacarotene_ug = 120
| thiamin_mg = 1
| riboflavin_mg = 2
| niacin_mg = 0.5
| pantothenic_mg = 0.1
| vitB6_mg = 1
| folate_ug = 1.5
| vitB12_ug = 0.5
| vitC_mg = 20
| vitD_ug = 10
| vitE_mg = 5
| vitK_ug = 10
 | calcium_mg  = 200
 | copper_mg   = 0.9
 | iron_mg    = 5
 | magnesium_mg = 1.2
 | manganese_mg = 1.2
 | phosphorus_mg = 50
 | potassium_mg = 80
 | sodium_mg   = 40
 | selenium_ug  = 23
 | zinc_mg    = 0.4
| note = Текст на подножјето
| source_usda = 1
| float =
}}

создава →

Предложни податоци[уреди извор]

Ова е документација за предложните податоци кои ги користи Нагледниот уредник и други алатки.

Хранлива вредност

Предлошка за хранливата вредност на храни

Предложни параметри[Уредување на податоци за предлошки]

Оваа предлошка претпочита параметрите да се форматирани во блок.

ПараметарОписТипСтатус
namename

Име на храната

Непознатзадолжително
kJkJ

нема опис

Непознатпредложен
carbscarbs

Вкупно јаглехидрати на 100 грама храна. Укажете ја единицата (обично г за грамови).

Непознатзадолжително
fatfat

Вкупно масти на 100 грама храна. Укажете ја единицата (обично г за грамови).

Непознатзадолжително
proteinprotein

Вкупно белковини на 100 грама храна. Укажете ја единицата (обично г за грамови).

Непознатзадолжително
notenote

Објаснителни напомени, по желба. На пр. кои делови од зеленчукот се јадливи

Непознатнезадолжително