Тврдина Фештетиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Тврдина Фештетик)
Тврдина Фештетиќ
Dvorac Feštetić
Карта
Општи податоци
ГрадЧаковец
ЗемјаХрватска

Тврдината Фештетиќ се наоѓа во близина на градот Чаковец, во Хрватска. Во текот на својата историја, тврдината на повеќепати била во владеење на различни господари, меѓу кои и членовите на династија Зрински. Во нивно време, дворецот бил реконструиран, а се смета дека претходно овде постоела и капела. Денешниот изглед, тврдината го добила во 19 век. Во 1923 година, овде живеел грофот Еуген Фештетиќ, а подоцна тој истиот го продал. Во него, во следните години биле сместувани разни државни службеници и воени бегалци. По Втората светска војна, дворецот бил претворен во училиште.