Камен Ледник

Од Википедија — слободната енциклопедија

Камен Ледниккарпест ледник на планината Јакупица. Неговата површина изнесува 0,25 км2, со што претставува еден од најголемите на Балканскиот Полуостров.[1] Како последица на замрзнувањето и топењето на мразот во раздробени мермерно-доломитски карпи настанува движење на парчиња и блокови кон отсекот висок над 500 м и постепено се спушта преку седум точила кои образуваат четири сипари во отсекот над изворното подрачје на реката Бабуна.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Milevski, Ivica (2015). General geomorphological characteristics of the Republic of Macedonia. Geographical Reviews. 48. Skopje: Faculty of Natural Sciences and Mathematics. стр. 5–25.
  2. Манаковиќ, Душан (1962). Нивациони процеси и облици на планината Јакупица. Годишен зборник на Институтот по географија. Книга 13. Скопје: Природно-математички факултет. стр. 47–57.