Земјоделство во Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Земјоделството во Русија — главна гранка на економијата на Русија. Уделот на земјоделството е околу 4,5% (2016)[1]. Уделот на луѓето вработени во земјоделството е околу 9% (2015)[2].

Обемот на земјоделското производство во Русија во 2017 година изнесувал 5,7 трилиони рубли (околу 100 милијарди долари). Водечката индустрија е растително производство, што опфаќа 54% од земјоделското производство, а уделот на сточарството - 46%. Структурата на земјоделското производство по видови фарми е: земјоделски организации - 53%, домаќинства - 35%, земјоделци - 13%[3]. Русија е главен извозник на земјоделски производи[4][5]. Особено, според извозот на пченица Русија е рангирана на прво место меѓу земјите во светот. Вкупниот обем на извоз на храна и земјоделски суровини од Русија достигнал највисока вредност во 2018 година - 25 милијарди долари[6][7]. Уделот на храна и земјоделски суровини во рускиот извоз на стоки во моментов надминува 5%.

Земјоделството во Русија преживеало сериозен пад во текот на транзицијата во раните 1990-ти, кога било трансформирано од командна економија до пазарно ориентиран систем. По распадот на Советскиот Сојуз во 1991 година, големите колективни и државни фарми - столбот на советското земјоделство - морале да се соочат со ненадејната загуба на каналите за маркетинг и гаранцијата од државата за снабдување на производството и променливиот правен амбиент што создал притисок за реорганизација и реструктуирање. За помалку од десет години, бројот на добитокот се намалил за половина, повлекувајќи ја побарувачката за житарици, а површината засадена по зрно паднала за 25%. Употребата на минерални ѓубрива исто така се намалило. Повеќето фарми не можеле да си дозволат да купуваат нови машини и други капитални инвестиции. По речиси десетгодишниот период на опаѓање, руското земјоделство доживеало постепено постојано подобрување. Транзицијата кон пазарно-ориентиран систем вовеела елемент на фискалната одговорност, што резултирало со зголемена ефикасност, бидејќи фармерите се обидувале да ја одржат продуктивноста при прилагодување на ограничувањата на ресурсите.

Историја[уреди | уреди извор]

До 1918 година[уреди | уреди извор]

На почетокот на 20 век во Руското Царство, земјоделството со жито било доминантна гранка на земјоделството. Житните култури учествувале со 88,6% од сите култури. Бруто производство за 1901-1913 година достигнало просек од околу 4 милијарди рубли (околу 2,1 милијарда долари), со целокупното производство на култури на 5 милијарди рубли.

Житото е главната руска извозна култура. Така, во 1913 година, уделот на житни производи изнесувал 47% од вкупниот извоз и 57% од извозот на земјоделски производи. Повеќе од половина од сите стоки биле извезени (1876-1888 - 42,8%, 1911-1913- 51%). Во 1909-1913 година, извозот на жито достигнал најмногу, 11,9 милиони тони од сите житни култури, од кои 4,2 милиони тони пченица и 3,7 милиони тони јачмен. 25% од извозот бил од Кубан. На светскиот пазар, извозот на житарици од Русија изнесувал 28,1% од вкупниот светски извоз. Со вкупна површина од околу 80 милиони хектари (105 милиони хектари во 1913 година), приносот на жито, сепак, бил еден од најниските во светот.

Главен стоковен произведувач на жито (над 70%) биле земјопоседниците и богатите селани, најголемиот дел од селанството (15-16 милиони индивидуални селски фарми) во продажни производи изнесувало околу 28% на ниво на пазарна вредност од околу 15% (47% за сопствениците на земјиштето и 34% за богатите селани). Енергетскиот капацитет на земјоделството изнесувал 23,9 милиони литри. в. (1 КС = 0,736 kW), од кои само 0,2 милиони литри механички (помалку од 1%). Енергетската опрема на селските фарми не надминувал 0,5 л. (по вработен), снабдување со енергија - 20 л. в. (на 100 хектари култури). Речиси сите земјоделски работи се вршеле рачно или со влечење во животно. Во 1910 година, на располагање на фармите имало 7,8 милиони плугови, 2,2 милиони дрвени и 4,2 милиони железни плугови, 17,7 милиони дрвени. Минералните ѓубрива (главно увезени) не сочинувале повеќе од 1,6 кг по хектар сеидба.

Земјоделството било спроведено со екстензивни методи; продуктивноста на земјоделството и сточарството била ниска (според приносот на жито во 1909-18 година - околу 7,4 по хектар, просечен годишен принос од млеко од крава - околу 1000 килограми). Заостанувањето на земјоделството, неговата целосна зависност од природни услови, биле причината за честите неуспеси на културите, масовната смрт на добитокот; во послабите години, гладот ги опфатил фармите на селаните.

Земјоделството било поткопано од Првата светска војна и од Руската граѓанска војна. Според податоците на пописот на земјоделството од 1917 година, трудовата машка популација во селото се намалила за 47,4% во споредба со 1914 година; бројот на коњи - од 20,9 милиони до 12,8 милиони. Бројот на добиток, површината под култури и приносот на земјоделските култури се намалил. Земјата била вовлечена во криза за храна.

Советски период[уреди | уреди извор]

Во 1923 година, житните култури изнесувале 63,9 милиони хектари. Во 1927 година, вкупната посеана површина изнесувала 112,4 милиони хектари. Просечниот принос на жито за годините 1924-1928 бил 7,5 ц/ха.

Во декември 1927 година, на XV-тиот Конгрес на КПСС, бил прогласен курс за колективизација на земјоделството. До 1938 година, 93% од селските фарми и 99,1% од посеаната област биле колективизирани. Енергетскиот капацитет на земјоделството се зголемило во 1928-40 од 21,3 милиони литри до 47,5 милиони; пресметана по работник - од 0,4 до 1,5. Воведувањето на земјоделски машини и зголемувањето на бројот на квалификуван персонал обезбедило значително зголемување на производството на основни земјоделски производи. Во 1940 година, бруто производството на земјоделството се зголемило за 41% во споредба со 1913 година како и зголемените приноси и продуктивност на домашните животни. Главните производствени единици на земјоделството станале колективните и државните фарми.

Во 1978 година, РСФСР собрала рекордна житна берба од 127 милиони тони. Во 1986 година, РСФСР собрала 30,9 милиони тони шеќерна репка, 43,5 милиони тони компири, 3,0 милиони тони сончоглед, 52,6 милиони тони млеко, 8,9 милиони тони месо[8].

1990-тите[уреди | уреди извор]

Во 90-тите, руското земјоделство доживеало сериозна криза. На врвот на рецесијата во 1998 година, обемот на земјоделско производство во Русија бил само 53% од нивото од 1989 година[9]. Особено силен бил падот на производството на добиток, производството на месо било намалено за повеќе од 2 пати.

Од 1999 година, земјоделството започнало да расте.

2000-тите[уреди | уреди извор]

Во 2001/2002 година, за прв пат по многу години, Русија извезела значително количество жито - повеќе од 7 милиони тони. Русија влегла во првите десет земји по извоз на пченица и во првите пет оо извоз на јачмен[10]..

Во 2002 година, во рамките на земјишната реформа, бил донесен закон со кој се одобрува купување/продажба на земјоделско земјиште[11].

Во 2003 година било одлучено да се воведат квоти за увоз на месо[12]..

Во 2006 година, Русија започнала со имплементација на приоритетниот национален проект „Развој на АПК“ чија цел е стимулирање на развојот на земјоделството преку обезбедување на голема државна поддршка за земјоделските производители.

Во 2000-тите, руското земјоделство се зголемило за 42%. Растот на растителното производство исто така се зголемило (57%), во однос на вкупното производство, индустријата целосно ги совладала ефектите од кризата од 1990-тите. Сточарството се зголеми за 27%. Подобрена била структурата на земјоделското производство: учеството на земјоделските организации и фармерите во производството се зголемило од 45% на 53%[13]. Рускиот извоз на храна и земјоделски производи се зголемил за 10 пати и изнесувал 9,97 милијарди долари во 2009 година[14].

2010-тите[уреди | уреди извор]

Во 2014 година, Русија достигнала највисока вредност на извозот на храна од 18,9 милијарди долари[15]..

Во 2015 година, земјоделскиот раст изнесувал 2,6%[9]. Производството на месо достигнало рекордно ниво во постсоветскиот период[16].

Во 2016 година, растот на земјоделското производство се зголемило на 4,4%[9]. Биле добиени житни приноси (119 милиони тони), рекорди во модерната историја на Русија, вклучувајќи пченица, пченка, леќа, сорго, како и шеќерна репка, сончоглед, соја и зеленчук[17][18][19]. На крајот на годината, Русија за прв пат се рангирала на прво место во светот во извозот на пченица, пред САД и Канада. 25 милиони тони пченица биле продадени во странство, што е за 14% повеќе во однос на претходната година[20]. Благодарение на рекордна жетва на шеќерна репка, Русија станала главен извозник на шеќер[21]. Исто така, за прв пат Русија го освоила првото место во светот во извозот на коријандер[22]. Русија, исто така, првпат влегла во топ-10 како најголем светски производител на соја.

Во 2016 година, обемот на извозот на храна се зголемил во споредба со 2015 година за 4% и достигна 17 милијарди долари[23]. Извозот на земјоделски производи и прехранбени производи го надминл извозот на оружје (15,3 милијарди долари)[24].

Во 2017 година продолжил активниот раст на земјоделството, индексот на земјоделско производство забележал раст од 2,4%. Добиена била рекордна житна берба (над 134 милиони тони)[25][26][27]. Извозот на агропроизводи од Русија изнесувал рекордни 20,7 милијарди долари[28][7]. На крајот на земјоделската година 2017/2018 година, Русија за првпат била рангирана на второто место меѓу земјите во светот во поглед на извозот на жито (на 4-то место во претходната земјоделска година) и повторно на 1-во место во извоз на пченица[26][29].

На крајот од 2018 година, уште еден рекорд на земјоделски извоз од Русија бил поставен од 25 милијарди долари (+ 20% од претходната година)[30].

Во февруари 2019 година, Росстат ја зголемил проценката на жетвата за жито во Русија во 2018 година на 113.255 милиони тони (јануари проценка на Министерството за земјоделство на 110 милиони тони). Обемот на извозот (почнувајќи од октомври 2018 година и исклучувајќи ја трговијата со земјите од Евроазиската економска унија) изнесувал повеќе од 18 милиони тони жито, што е за 17% повеќе од истиот период минатата година[31].

Гранки[уреди | уреди извор]

Растително производство[уреди | уреди извор]

Бидејќи најголем дел од обработливата земја се наоѓа на север, учеството на земјоделското земјиште е 13% од вкупната површина на Русија (вклучувајќи обработливо земјиште - 8%[32]). Русија има 10% од сите обработливи површини во светот. Над 4/5 обработливо земјиште во Русија паѓа во Централниот регион на Волга, Северен Кавказ, Урал и во Западен Сибир. Повеќето (70%) земјоделско земјиште се наоѓа во европскиот дел на земјата (вклучувајќи ги и 18,7% во регионот на Волга, 16,2 во Урал, 11,5 во економските региони на Северен Кавказ), а Западен Сибир се издвојува со Уралскиот економскиот регион - 16,3%[33]. Според земјоделскиот попис од 2016 година, 44% од обработливо земјиште во Русија не се користи</ref>[34].

Најголем дел од површината се користи за житарици и лешници (59% во 2015 година), вклучувајќи 34% за пченица, 11% за јачмен, 4% за овес и 3% за пченка. Остатокот е фуражни култури (21%), индустриски култури (16%), компири и дињи (4%)[35].

Главни култури[17]:

 • житарки (бруто принос во 2016 година - 119 милиони тони, 4 место во светот)[36][37], вклучувајќи ја и пченицата - 70 милиони тони, како историски максимум[38], а во 2017 година овој рекорд бил срушен - 85 милиони тони.[39],
 • шеќерна репка (48 милиони тони, прво место во светот)[40]
 • сончоглед (11 милиони тони, второ место во светот)[41]
 • соја (3,2 милиони тони)
 • компири (31 милиони тони, 3 место во светот)[36][42]
 • зеленчук (16 милиони тони)
Бруто жетва на култури во Руската Федерација (фарми од сите категории, илјади тони)[43]
Житни и месни култури
Година Вкупно Жито ’Рж Јачмен Овес Пченка Кукуруз Леќа Ориз Тритикале[44] Сирак Легумински култури
2015[45] 104786 61786 2087 17546 4536 13173 572 861 1110 565 194 2357
2014[45] 105315 59711 3281 20444 5274 11332 493 662 1049 654 220 2196
2013 92385 52091 3360 15389 4932 11635 419 834 935 582 172 2037
2012 70908 37720 2132 13952 4027 8213 334 797 1052 464 45 2174
2011 94213 56240 2971 16938 5332 6962 878 800 1056 523 60 2453
2010 60960 41508 1636 8350 3220 3084 134 339 1061 249 9 1371
2009 97111 61740 4333 17881 5401 3963 265 564 913 508 13 1529
2008 108179 63765 4505 23148 5835 6682 711 924 738 76 1794
2007 81472 49368 3909 15559 5384 3798 417 1004 705 40 1287
2006 78227 44927 2959 18037 4860 3510 599 865 681 35 1754
2005 77803 47615 3622 15684 4545 3060 455 605 571 28 1618
2004 77832 45434 2864 17088 4937 3373 1113 649 470 44 1861
2003 66962 34070 4147 17926 5169 2031 974 525 448 33 1639
2002 86479 50622 7122 18678 5683 1499 293 302 488 27 1764
2001 85084 46996 6632 19478 7719 808 550 574 496 35 1797
2000 65420 34460 5444 14039 6002 1489 1124 997 584 83 1197
1999 54637 30997 4781 10576 4393 1034 925 578 443 32 879
1998 47771 26995 3266 9765 4656 800 451 465 412 8 954
1997 88461 44235 7476 20752 9383 2652 1216 628 328 12 1779
1996 69195 34834 5928 15913 8326 1081 441 482 389 9 1792
1995 63406 30118 4098 15786 8562 1738 488 597 462 13 1541
1994 81297 32128 5989 27054 10757 892 482 781 523 12 2677
1993 99094 43547 9166 26843 11556 2441 1128 806 688 21 2898
1992 106856 46167 13887 26989 11241 2135 1535 1038 754 28 3080
1991 89094 38899 10639 22174 10372 1969 1040 688 773 33 2506
1990 116676 49596 16431 27235 12326 2451 1946 809 896 62 4922
Технички култури
Маслодајни растенија
Рапс
Година Ленено семе Влакнесто ленено семе Шеќерна репка Вкупно Сончогледово зрно Соја Сенф Вкупно Зимско семе од репка Пролетно семе од репка
2014[45] 7 37 33513 13839 9034 2597 103 1464 473 991
2013 6 39 39321 14151 10554 1636 55 1393 407 987
2012 8 46 45057 11313 7993 1806 42 1035 166 869
2011 7 43 47643 13115 9697 1756 88 1056 304 752
2010 5 35 22256 7457 5345 1222 36 670 395 275
2009 9 52 24892 8186 6454 944 24 667 308 359
2008 7 52 28995 8972 7350 746 29 752 246 506
2007 7 47 28836 7037 5671 650 11 630 227 404
2006 5 36 30673 8218 6743 805 64 522 127 395
2005 10 56 21276 7557 6470 686 63 304 142 162
2004 13 58 21809 5726 4810 554 55 277 154 123
2003 11 55 19355 5580 4887 392 86 192 45 147
2002 15 38 15659 4275 3688 423 35 115 53 63
2001 23 58 14553 3182 2682 350 28 113 62 51
2000 18 51 14051 4473 3919 342 46 149 62 87
1999 11 24 15226 4673 4149 334 43 135 15 120
1998 9 34 10796 3426 2993 295 7 125 48 76
1997 15 23 13879 3275 2829 280 58 104 33 71
1996 21 59 16165 3225 2763 283 39 135 24 110
1995 27 69 19072 4667 4200 290 47 123 11 113
1994 22 54 13946 3154 2553 422 51 122 13 110
1993 25 58 25468 3455 2765 497 79 97 20 77
1992 44 78 25548 3883 3110 505 69 164 67 98
1991 44 102 24280 3820 2896 622 80 181 83 98
1990 48 71 32327 4662 3427 717 192 258 105 153
Овошен зеленчук[46]
Година Компири Вкупно Зелка од сите видови Краставици Домати Репка Морков Кромид Лук Тикви Тыква столовая друг зеленчук[47] Зеленчук на отворен и заштитен терен Прехранбени производи, култури
2014[45] 31501 14155 3499 1111 2300 1070 1662 1994 256 519 713 979 15458 1428
2013 30199 13506 3335 1068 2162 1002 1605 1985 233 468 660 964 14689 1420
2012 29533 13545 3315 1086 2208 1008 1565 2081 239 506 575 931 14626 1453
2011 32681 14105 3533 1202 2201 1072 1735 2123 234 560 616 756 14696 1575
2010 21141 11561 2737 1162 2050 836 1303 1536 213 482 507 679 12126 1152
2009 31134 12813 3319 1133 2170 988 1519 1602 227 537 586 660 13402 1419
2008 28846 12440 3177 1130 1939 927 1530 1713 227 477 477 774 12960 1382
2007 27195 10968 2668 1001 1791 824 1347 1318 249 466 564 702 11509 853
2006 28260 10830 2751 1005 1927 844 1356 1218 240 381 476 585 11370 774
2005 28137 10796 2830 1034 1855 812 1287 1231 242 407 438 619 11348 775
2004 27876 10675 2944 1000 1662 822 1319 1226 220 408 456 571 11214 781
2003 29358 11214 3401 1029 1704 909 1354 1158 202 427 419 575 11739 799
2002 26923 10139 2860 949 1700 759 1190 1074 210 408 352 580 10665 726
2001 29499 10658 3180 933 1714 820 1312 1096 208 446 405 498 11169 588
2000 29465 10312 3017 948 1509 853 1387 1134 179 486 364 398 10822 537
1999 27998 10528 3549 983 1562 798 1224 993 165 512 304 412 11010 621
1998 28953 9289 2739 1024 1648 745 1127 1009 155 767 9746 404
1997 35138 10164 3003 1097 1608 878 1411 1059 167 812 10630 615
1996 37619 9843 10325 490
1995 39909 10727 11275 621
1994 33828 9076 9621 458
1993 37650 9253 9827 597
1992 38330 9333 10018 714
1991 34329 9672 10425 1033
1990 30848 9538 10328 1116
Фуражни култури
годишни билки: трајни билки:
Година коренови култури (вклучувајќи шеќерна репка за добиточна храна) на сено за зелена сточна храна на сено за зелена храна
2014[45] 1214 2294 19356 8745 30388
2013 1260 2050 19789 8772 30193
2012 1213 1859 17985 7846 27661
2011 1434 2104 25532 9668 30671
2010 902 1362 16431 7587 22832
2009 1278 1568 24553 9277 32920
2008 1315 1600 22922 9873 36424
2007 1267 1474 22117 10469 35613
2006 1450 1573 23531 9958 36344
2005 1520 1597 23649 11192 38340
2004 1981 1781 25254 11562 40295
2003 2162 1883 28066 11548 38566
2002 2254 2024 28133 12393 34755
2001 2756 1903 27306 14256 43137
2000 3079 1989 26981 13951 42365
1999 3024 1946 21986 12297 34193
1998 2688 1953 22736 11226 38205
1997 3938 2876 33764 15959 45470
1996 3885 2793 36133 15851 48953
1995 5144 2570 38686 17349 52556
1994 5272 3763 57231 18863 73526
1993 8050 4139 65132 21036 85067
1992 8688 4174 63283 20544 69208
1991 11604 4478 65867 24843 83742
1990 17217 5631 87254 25207 97623
Посеани области во РСФСР и Руската федерација:
Година 1940 1945 1950 1970 1990 1995 2000 2005 2010 2015
км² 920,76 670,61 889,52 1219,12 1177,1 1025,4 854,19 758,37 751,88 793,19
Источник:[48][49][50][51]

Животинско производство[уреди | уреди извор]

Во Русија е развиено сточарското производство на месни проиозводи, млеко и производи волна.

Главните видови сточарски производи произведени во Русија:

 • месо (во 2015 година, произведени 9,6 милиони тони, 4 место во светот) [37] (во 2016 година, 9 929,0 илјади тони)
 • говедско месо (1,6 милиони тони) (во 2016 година, 1,623.5 илјади тони)
 • свинско месо (3,1 милиони тони) (во 2016 година, 3.388,4 илјади тони)
 • живинарско месо (4,5 милиони тони) (во 2016 година, 4.630,9 илјади тони)
 • Други видови месо (0,3 милиони тони) (во 2016 година, 76,4 илјади тони) Јагнешко и козјо месо во 2016 година произвело 209,7 илјади тони (465,8 илјади тони жива тежина), во 2015 - 204,5 илјади тони
 • млеко (30,8 милиони тони)
 • јајца (42,6 милијарди парчиња)
 • волна (56 илјади тони)
 • мед (68 илјади тони)

Во структурата на производство на сите видови месо во 2016 година, преовладува живината - 46,6%, свинско месо изнесува 34,1%, говедско месо - 16,4%, јагнешко и козјо месо - 2,1% и други видови на месо - 0 , 8%. 15 години порано, во 2001 година, уделот на месо од живина (19,8%) бил понизок од учеството на говедско месо (42,0%) и свинско месо (33,8%). Треба да се напомене дека учеството на свинското месо во вкупното производство на месо во текот на годините останува релативно стабилно (32-34%)[52].

Производство на главни сточни производи во Руската Федерација (илјади тони)[53]
Говеда и живина за колење (тежина на колење)
Година Вкупно Говеда Свињи Овци и кози Птици Млеко Јајца (милиони парчиња) Волна (во физичка тежина, тони) Мед (тони)
2015 9565,2 1649,4 3098,7 204,5 4535,5 30796,9 42571,7 55644 67736
2014 9070,3 1654,1 2973,9 203,9 4161,4 30790,9 41860,0 56409 74868
2013 8544,2 1633,3 2816,2 190,0 3830,9 30528,8 41286,0 54651 68446
2012 8090,3 1641,5 2559,5 190,4 3624,8 31755,8 42032,9 55253 64898
2011 7519,5 1625,5 2427,6 189,0 3204,2 31645,6 41112,5 52575 60010
2010 7166,8 1727,3 2330,8 184,6 2846,8 31847,3 40599,2 53521 51535
2009 6719,5 1740,6 2169,5 182,6 2555,1 32570,0 39428,8 54658 53598
2008 6268,1 1768,7 2042,1 174,2 2216,7 32362,6 38057,7 53491 57440
2007 5790,1 1699,2 1929,7 167,9 1925,3 31988,4 38208,3 52024 53670
2006 5278,1 1721,5 1699,2 156,3 1632,1 31339,1 38216,3 50276 55678
2005 4989,5 1809,2 1569,1 154,1 1387,8 31069,9 37139,7 48800 52469
2004 5046,4 1953,9 1685,8 144,8 1192,2 31861,2 35900,7 47359 52964
2003 4993,3 2002,3 1742,6 134,4 1047,7 33315,5 36625,2 44988 48495
2002 4732,8 1967,4 1608,3 136,1 955,7 33462,2 36377,8 42870 49700
2001 4477,4 1878,6 1514,7 134,2 885,7 32874,1 35241,7 40515 52960
2000 4445,8 1897,9 1578,2 140,3 767,5 32259,0 34084,7 40088 54248
1999 4313,0 1867,6 1485,0 143,6 748,1 32273,6 33134,6 40234 51034
1998 4702,8 2246,5 1504,9 178,2 690,2 33255,2 32744,2 47883 49554
1997 4853,9 2394,9 1545,5 199,3 630,3 34135,6 32198,7 60768 48756
1996 5335,8 2630,0 1705,2 229,7 689,6 35818,9 31902,3 76930 46228
1995 5795,8 2733,5 1865,4 261,3 859,2 39240,7 33830,2 93012 57748
1994 6803,3 3240,2 2103,5 315,5 1068,4 42176,2 37476,6 122166 43899
1993 7512,9 3358,8 2432,1 359,2 1276,8 46524,0 40297,1 158390 52747
1992 8260,3 3631,5 2783,5 329,4 1427,8 47236,0 42902,1 178640 49556
1991 9375,2 3989,0 3189,7 347,4 1750,9 51885,5 46874,9 204497 48433
1990 10111,6 4329,3 3480,0 395,0 1801,0 55715,3 47469,7 226743 46091

Потрошувачка[уреди | уреди извор]

Потрошувачка на основни прехранбени производи во Руската Федерација (по глава на жител годишно, килограми)[54]
Година Компири Зеленчук и храна Овошје и бобинки Месо и производи од месо Млеко и млечни производи Јајца и производи од јајца - парчиња Шеќер Растително масло Зрнести производи (леб и тестенини во поглед на брашно, брашно, житарици и мешунки)
2015 112 111 61 73 239 269 39 13,6 118
2014 111 111 64 74 244 269 40 13,8 118
2013 111 109 64 75 248 269 40 13,7 118
2012 111 109 61 74 249 276 40 13,7 119
2011 110 106 60 71 246 271 40 13,5 119
2010 104 101 58 69 247 269 39 13,4 120
2009 112 102 55 66 244 260 37 13,0 118
2008 111 99 53 66 242 252 39 12,7 119
2007 108 93 51 61 240 255 39 12,7 120
2006 110 90 48 58 237 256 39 12,5 121
2005 109 87 46 55 234 250 38 12,1 121
2004 108 85 43 54 232 243 37 11,6 119
2003 109 84 39 52 231 246 36 11,0 120
2002 106 80 39 50 227 244 36 10,5 121
2001 109 81 35 47 219 235 35 10,4 120
2000 109 79 32 45 215 229 35 9,9 117
1999 108 79 27 45 214 221 34 9,3 119
1998 114 74 30 48 220 217 33 8,8 117
1997 122 76 33 50 230 211 33 8,4 118
1996 123 74 31 51 233 208 33 8,0 118
1995 124 76 29 55 254 216 32 7,5 122
1994 123 68 28 57 281 238 31 6,7 124
1993 127 71 29 59 294 251 31 7,0 123
1992 118 77 32 60 282 263 30 6,7 125
1991 113 86 35 69 347 288 38 7,8 121
1990 106 89 35 75 387 297 47 10,2 120

Извоз[уреди | уреди извор]

Во 2016 година, најголемо учество во извозот на прехранбени производи од Русија била пченицата - 27,7% од вкупниот обем на извоз на храна. Ова било проследено со замрзнати риби - 12,9%, сончогледово масло - 9,5% и пченка - 5,6%[55]..

Главните земји кои увезуваат храна од Русија (според податоците за 2016 година) се Кина (10%), Турција (9%), Египет (8%), Јужна Кореја (8%), Казахстан (7%)[56].

Според И.И. Смирнов, со бруто жетва од 125 милиони тони, Русија може да прехрани од 160 до 200 милиони луѓе со нивото на снабдување со храна во развиените земји[57].

Региони[уреди | уреди извор]

Структура на земјоделското производство во Русија од страна на федералните окрузи (според податоците за 2015 година)[58]:

Меѓу субјектите на федерацијата, лидерите во земјоделското производство се Краснодарскиот крај, Ростовската област и Белгородската област[58].

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Валовая добавленная стоимость по видам экономической деятельности
 2. РАСПРЕДЕЛЕНИЕ СРЕДНЕГОДОВОЙ ЧИСЛЕННОСТИ ЗАНЯТЫХ ПО ВИДАМ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ
 3. Продукция сельского хозяйства по категориям хозяйств по Российской Федерации
 4. Россия вышла на первое место по экспорту пшеницы — ЭкспертРУ — Новости России. Урожай в России. Новости дня. Урожай пшеницы в России
 5. Обзор рынка зерновых
 6. https://www.vestifinance.ru/articles/113163
 7. 7,0 7,1 Товарная структура ЭКСПОРТА Российской Федерации со всеми странами январь-октябрь 2018 г
 8. Народное хозяйство РСФСР за 70 лет. Статистический ежегодник, 1987
 9. 9,0 9,1 9,2 Индексы производства продукции сельского хозяйства по категориям хозяйств по Российской Федерации
 10. История экспорта зерна Россией — РИА Новости, 05.08.2010
 11. День 27 января в истории — Парламентская газета
 12. Свиноводов поймали на «живка»
 13. Продукция сельского хозяйства по категориям хозяйств
 14. Товарная структура экспорта Российской Федерации
 15. Правительство РФ утвердило национальный доклад об итогах работы в АПК за 2014 год
 16. ПРОИЗВОДСТВО ОСНОВНЫХ ПРОДУКТОВ ЖИВОТНОВОДСТВА В РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
 17. 17,0 17,1 ВАЛОВЫЕ СБОРЫ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ КУЛЬТУР ПО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
 18. Сбору кукурузы в России предсказали рекорд по итогам 2016 года
 19. ВЗГЛЯД / Россия ставит целую серию рекордов в сельском хозяйстве
 20. Минсельхоз РФ планирует нарастить производство зерна до 150 миллионов тонн за 10 лет — ИА «Версия-Саратов»
 21. Россия впервые становится крупным поставщиком сахара на мировой рынок — глава Минсельхоза — ИА «Финмаркет»
 22. Пряная экономика: Россия захватывает мировой рынок кинзы
 23. „Власти заявили о новых правилах ввоза в Турцию пшеницы и риса из России“. Росбизнесконсалтинг. 2017-10-09. конс. 2017-10-09. 
 24. „Путин: экспорт продовольствия из РФ превысил экспорт вооружений“. ТАСС. 2017-10-24. конс. 2017-10-25. 
 25. Сельское хозяйство в 2017 году
 26. 26,0 26,1 Россия впервые займет второе место среди мировых экспортеров зерна — ВЕДОМОСТИ
 27. „Путин поздравил российских аграриев с профессиональным праздником“. Экономика сегодня. 2017-10-08. конс. 2017-10-09. 
 28. В 2017 году экспорт сельхозпродукции из России превысит $20,5 млрд — Агроинвестор
 29. Обзор рынка зерновых
 30. https://www.vestifinance.ru/articles/113163
 31. „Росстат повысил оценку урожая зерна до 113 млн тонн в 2018 году“. RT на русском. конс. 2019-02-28.  Unknown parameter |lang= ignored (помош)
 32. Михаил Константинович Сидоров. Социально-экономическая география и регионалистика России: учебник-атлас. ИНФРА-М, 2002 — Всего страниц: 398
 33. Земельные и почвенные ресурсы России
 34. Эксперты в 2,5 раза повысили оценку заброшенных сельхозугодий в России
 35. ПОСЕВНЫЕ ПЛОЩАДИ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ КУЛЬТУР ПО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
 36. 36,0 36,1 Справочные материалы по географии мирового хозяйства (2016). Выпуск 1
 37. http://data.worldbank.org/indicator/AG.PRD.CREL.MT?year_high_desc=true
 38. Урожайность пшеницы
 39. Урожай пшеницы в России в 2017 году в чистом весе превысил 85 млн тонн — Экономика и бизнес — ТАСС
 40. Московская биржа запускает торги сахаром — ИА REGNUM
 41. Легенды и мифы современных агрорынков
 42. В светлое картофельное завтра! — Аргументы Недели
 43. „Валовой сбор сельскохозяйственных культур по категориям хозяйств“. Архивирано од изворникот на 2015-09-04. конс. 2015-09-03.  Unknown parameter |deadlink= ignored (помош)
 44. Данные по тритикале выделяются отдельной позицией в составе зерновых и зернобобовых культур, начиная с итогов за 2009 год, в связи с переходом на Общероссийский классификатор продукции по видам экономической деятельности (ОКПД).
 45. 45,0 45,1 45,2 45,3 45,4 Данные приведены с учетом сведений по Крымскому федеральному округу.
 46. За 1990—2011 гг. включая овощи защищенного грунта по хозяйствам населения.
 47. За 1997-1998 вклучително и тиквички и јадења од тиква.
 48. . 
 49. . ISBN 5-279-00165-1. 
 50. . ISBN 5-89476-108-5. 
 51. . ISBN 978-5-89476-428-3. 
 52. Производство мяса в России в 2016 году
 53. „Производство основных продуктов животноводства по категориям хозяйств“. Архивирано од изворникот на 2015-09-04. конс. 2015-09-03.  Unknown parameter |deadlink= ignored (помош)
 54. „Потребление основных продуктов питания по Российской Федерации“. Архивирано од изворникот на 2015-09-07.  Unknown parameter |deadlink= ignored (помош)
 55. „Власти заявили о новых правилах ввоза в Турцию пшеницы и риса из России“. Росбизнесконсалтинг. 2017-10-09. конс. 2017-10-09. 
 56. Власти заявили о новых правилах ввоза в Турцию пшеницы и риса из России :: Бизнес :: РБК
 57. Смирнов И. Ю. А чем Россия не Нигерия? 2006 год.
 58. 58,0 58,1 Продукция сельского хозяйства

Надворешни врски[уреди | уреди извор]