Џеновски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џеновски дијалект
Zeneize
Зборуван во:  Италија 
Регион: Џенова, Лигурија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: индоевропски
 романски
  итало-западни
   западни
    галоибериски
     галоромански
      галоиталски
       Џеновски дијалект
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: roa
ISO 639-3: id=lij lij

Џеновскиот е најзначаен дијалект на лигурскиот јазик. Тој се зборува во и околу Џенова во регионот Лигурија во Италија.

За разлика од литературниот италијански јазик, џеновскиот дијалект има мали сличности со францускиот. Литература напишана на џеновски датира уште од XIII век, но правописот е стандардизиран дури во 2008 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]