Калај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


50 индиумкалајантимон
Ge

Sn

Pb
Sn-TableImage.png
Општо
Име, симбол, број калај, Sn, 50
Група, период, блок 14, 5, d
Изглед сребреникаво сив
Sn,50.jpg
Стандардна атомска маса 118,710(7) g·mol−1
Електронска конфигурација [Kr] 4d5s 5p
Електрони по обвивка 2, 8, 18, 18, 4
Физички својства
Состојба цврста
Густина (близу собна температура) (бел) 7.365 g·cm−3
Густина (близу собна температура) (сив) 5.769 g·cm−3
Течна густина на точка на топење 6.99 g·cm−3
Точка на топење 505.08 K
(231.93 °C, 449.47 °F)
Точка на вриење 2875 K
(2602 °C, 4716 °F)
Топлина на фузија (бел) 7,03 kJ·mol−1
Топлина испарување (сив) 296,7 kJ·mol−1
Специфичен топлински капацитет (25 °C) 27,112 J·mol−1·K−1
Притисок на пареа
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
at T/K 1497 1657 1855 2107 2438 2893
Атомски особини
Кристална структура тетрагонални кристали
0.3520 nm
Оксидационен број 4, 2
(амфотерен оксид)
Електронегативност 1,96 (Полингова скала)
Јонизациски енергии
| 1st: 708,6 kJ·mol−1
2nd: 1411,8 kJ·mol−1
3rd: 2943,0 kJ·mol−1
Атомски радиус 145 pm
Атомски радиус (пресм.) 145 pm
Ковалентен радиус 141 pm
Ван дер Валсов радиус 217 pm
Разно
Електрична отпорност (0 °C) 115 nΩ·m
Топлинска спроводливост (300 K) 66.8 W·m−1·K−1
Топлинско ширење (25 °C) 22.0 µm·m−1·K−1
Брзина на звук (тенка прачка) (собна температура) 2730 m·s−1
(Јунгов) модул на еластичност 50 GPa
модул на стрижење 18 GPa
Компресибилен модул 58 GPa
Пуасонов коефициент 0.36
Мохсова цврстина 1.5
Бринелова цврстина 51 MPa
CAS-број 7440-31-5
Наводи

Калај е хемиски елемент со симбол Sn (лат. stannum) и со атомски број 50. Овој сребреникав сиромашен метал тешко оксидира со воздухот и е доста отпорен на корозија. Најчесто се употребува како прекривка над други метали поради неговите антикорозивни својства. Може да се најде во многу легури, а добро позната е една легура заедно со бакар, тоа е бронзата.