Прејди на содржината

13 јануари (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
1806  Јован Стерија Поповиќ — српски писател.
1864  Вилхелм Вин — германски физичар и нобеловец, познат по неговиот закон за топлинското зрачење на апсолутните црни тела.
1869  Иво Ќипико — српски писател.
1876  Ерхард Шмит — германски математичар.
1888  Назим Хикмет — турски писател и револуционер.
1898  Живоин Павловиќ — југословенски комунист.
1920  Христо Стамболиев — еден од основачите на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје и негов прв декан.
1929  Џо Пас — американски гитарист.
1953  Јордан Витанов — македонски глумец.
1955  Пол Кели — австралиски рок-музичар.
1970  Шонда Рајмс — американски сценарист, режисер и продуцент.
1972  Виталиј Шчербо — белоруски и советски гимнастичар.
1977  Орландо Блум — англиски глумец.
1982  Драган Чадиковски — македонски фудбалер.
1983  Џовани Висконти — италијански велосипедист.
1987  Даниел Ос — италијански велосипедист.
1988  Милош Биковиќ — српски и руски глумец.
1989  Александар Минченков — руски фудбалер.
1997  Луис Дијас — колумбиски фудбалер.