8 јануари (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
1589  Иван Гундулиќ — хрватски поет и драмски писател.
1883  Павел Филонов — руски и советски сликар и поет.
1910  Галина Уланова — руска и советска балерина.
1922  Дон Патинкин — израелско-американски економист.
1931  Видое Видичевски — македонски поет.
1935  Елвис Присли — американски пејач.
1937  Ширли Бејзи — велшка пејачка.
1942  Стивен Хокинг — англиски теориски физичар.
1942  Валја Балканска — бугарска пејачка.
1942  Џуничиро Коизумипремиер на Јапонија од 2001 до 2006 година.
1946  Роби Кригер — американски рок-музичар, член на групата „Дорс“.
1947  Дејвид Боуви — англиски пејач и рок-уметник.
1957  Ризван Сулејмани — македонски политичар.
1958  Игнасио Солозабал — шпански кошаркар.
1961  Калвин Смит — американски атлетичар.
1961  Иџет Меметинароден правобранител на Република Македонија.
1979  Адријан Муту — романски фудбалер.
1979  Стипе Плетикоса — хрватски фудбалски голман.
1982  Џонатан Кантвел — австралиски велосипедист.
1985  Џереми Хамонд — политички активист и хакер од Чикаго.
1986  Давид Силва — шпански фудбалер.
1986  Жељко Муса —хрватски ракометар.
1991  Стефан Савиќ — црногорски фудбалер.
1992  Коке — шпански фудбалер.
1998  Мануел Локатели — италијански фудбалер.