Иван Гундулиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Гундулиќ, 1630

Иван Гундулиќ (Дубровник, 8 јануари 1589 - Дубровник, 8 декември 1637) — хрватски поет и драмски писател, патриот и поборник на ослободителните стремежи на словенските народи. Негови најпознати дела се еповите „Солзите на блудниот син“ и „Осман“ и драмата „Дубравка“.

Гундулиќ како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

„Сонот на Гундулиќ“ од Влахо Буковац
  • „Сонот на Гундулиќ“ (хрватски: Gundulićev san) — слика на хрватскиот уметник Влахо Буковац од 1894 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.