Прејди на содржината

14 јануари (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
1854  Војтех Хинаис — чешки сликар и графичар.
1860  Атанас Бадев — македонски композитор и музиколог.
1861  Мехмед VI — отомански султан.
1875  Алберт Швајцер — француски хуманист, лекар, филозоф и музичар.
1906  Васил Хаџиманов — македонски етномузиколог и педагог.
1914  Паскал Паскалевски — македонски поет.
1925  Јукио Мишима — јапонски писател.
1929  Александар Петровиќ — српски и југословенски филмски режисер.
1930  Љубица Дамјановска — македонска историчарка на уметноста.
1930  Кени Вилер — канадско-британски џез-музичар.
1931  Мануел Галбан — кубански гитарист.
1933  Јозо Т. Бошковски - Јон — македонски писател.
1955  Диминик Рошето — француски фудбалер.
1967  Емили Вотсон — англиска глумица.
1968  Зоран Маџиров — македонски музичар.
1969  Дејвид Грол — американски рок-музичар, член на групата „Нирвана“.
1981  Сергеј Лагутин — узбекистански велосипедист.
1983  Максим Монфор — белгиски велосипедист.
1993  Марија Ласицкене — руска атлетичарка.
1999  Емерсон Ројал — бразилски фудбалер.