Прејди на содржината

Винов закон за поместувањето

Од Википедија — слободната енциклопедија
Интензитетот на топлинска емисија на апсолутно црно тело како функција на брановата должина за разни апсолутни температури. Виновиот закон не е очигледен на сликата, бидејќи вкупната емисија вклучува и геометриски фактор од 1/λ2 кој ги брои видовите на брановата должина λ, и втор фактор од 1/λ2 за да ги претвори интензитетите по единица честота во интензитети по единица бранова должина

Винов закон за поместувањето — закон според кој одредувањето на брановата должина на топлинското зрачење на едно апсолутно црно тело при која било температура го има, во основа, истиот облик како и при која било друга температура, но истата се поместува вдесно на графикот. Зрачењето на апсолутно црно тело може да се претпостави дека е еднакво на она во Виновиот закон за високи честоти.

Виновиот закон во математичка форма би изгледал вака:

каде што е максималната бранова должина на зрачењето при одредена температура, е Виновата константа, додека е температурата на телото кое зрачи.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Физика за III година (на реформираното гимназиско образование), АНДОНОВСКА, д-р Невенка и др., Порсветно Дело АД, 2003, Скопје