Цоцилски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Цоцилски јазик
Bats'i k'op
Зборуван во: Мексико 
Регион: Чијапас
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 Чолски-целталски
  целталски
   Цоцилски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: tzo —  

Цоцилскиот е мајански јазик кој се зборува во Мексико од цоцилците. Според пописот од 2005 година, јазикот го зборуваат околу 329.937 луѓе и е шести најголем јазик во државата. Во централен Чијапас, има и училишта на цоцилски јазик. Близок јазик на цоцилскиот е целталски јазик. Јазикот има шест дијалекти.