Авакатечки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Авакатечки јазик
Awakateko
Зборуван во: Гватемала 
Регион: Агвакатан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 Квичеански-мамски
  Големи мамски
   Ишилански
    Авакатечки јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: agu

Авакатечки јазик (Awakateko) — мајански јазик кој е сличен со ишилски јазик. Јазикот се зборува од авакатеците во општината Авгакатан во западна Гватемала.