Сакапултечки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Сакапултечки јазик
Sacapulteco
Зборуван во: Гватемала 
Регион: Ел Киче
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 кичко-мамски
  големокички
   кички
    Сакапултечки јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: quv
ISO 639-3:

Сакапултечкиот е мајански јазик сличен со кичкиот. Јазикот се зборува од околу 40.000 луѓе во Сакапулас, Ел Квиче во Гватемала.