Прејди на содржината

Успантечки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Успантечки јазик
Зборуван во: Гватемала 
Регион: Квиче (департман)
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 квическо-мамски
  големи Квически
   успантекски
    Успантечки јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: id=usp usp

Успантечкиот е мајански јазик кој се зборува во Гватемала. Овој јазик е поврзан со кичкиот. Претставува еден од трите мајански јазици кои разликуваат тонови во јазикот.