Хакалтечки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Хакалтечки јазик
jab' xub'al
Зборуван во: Гватемала, Мексико 
Регион: Хуехуетенанго, Чијапас
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 Канхобалски-чухски
  Канхобалски
   Хакалтечки јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: jac — Poptí

Ханалтечкиот е мајански јазик кој се зборува во Гватемала од околу 90.000 хакалтеци. Покрај ова име, во Гватемала јазикот е познат и како поптиски јазик.

Синтаксата на хакалтечкиот е глагол-подмет-прирок. Како и останатите американски јазици, хакалтечкиот има сложена морфологија. Јазикот е поделен на два дијалекта, кои се многу слични меѓу себе при изговор, но не и во пишувањето.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]