Мопански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Мопански јазик
Mopan
Зборуван во: Белиз, Гватемала
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 Јукатански
  Мопан-ица
   Мопански јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: id=mop mop

Мопански јазик — јазик кој припаѓа на подгрупата на јукатански јазици од фамилијата на мајански јазици. Јазикот се зборува во Белиз и Гватемала.