Лакандонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Лакандонски јазик
Hach T'ən
Зборуван во: Мексико 
Регион: Јукатан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 Јукатански
  Лакандонски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: id=yua yua

Лакандонски јазикмајански јазик кој се зборува на Јукатан во Мексико. Јазикот е сличен со јукатански мајански јазик. Изворно овој јазик се нарекува Hach T'ən или во превод „вистински јазик“, додека лакандонците се нарекуваат Hach Winik или во превод „вистински народ“. Лакандонците биле трговци и поради тоа имаат позајмено голем број на зборови од чухски јазик и од целталски јазик.