Прејди на содржината

Чухски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чухски јазик
Chuj
Зборуван во: Гватемала 
Регион: Северен департман ХуехуетенангоЧијапас, Мексико)
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 Канхобалски-чухски
  Чухски
   Чухски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: cac — Chuj

Чухски јазик — јазик кој припаѓа на канхобалско-чухската подгрупа на јазици од фамилијата на мајански јазици. Јазикот го зборуваат околу 40.000 луѓе во Гватемала и околу 10.000 луѓе во Мексико. Чухскиот ја создал својата група на јазици пре 21 век[1].

a, b', ch, ch', e, h, i, j, k, k', l, m, n, nh, o, p, r, s, t, t', tz, tz', u, w, v, x, y, ' [2]

 • pat = куќа
 • ix = жена
 • winak = маж
 • unin = дете
 • wa'il = тортила
 • ixim = пченка
 • tut = грав
 • pajich = домат
 • k'u = сонце
 • nhab' = дожд
 • ik' = ветер, воздух
 • asun = облак

Броеви од 1 до 10

[уреди | уреди извор]

Сан Матео Иштатан / Сан Себастијан Коатан

 1. Ju'un / Jun[3]
 2. Cha'ab' / Cha'ab'/chab'
 3. Oxe' / Oxe'
 4. Chanhe' / Chanhe'
 5. Hoye' / O'e'
 6. Wake' / Wake'
 7. Huke' / Huke'
 8. Wajxake' / Wajxke'
 9. B'alunhe' / B'alnhe'
 10. Lajunhe' / Lajnhe'

Брзозборка

[уреди | уреди извор]

Nok' Xankatat yet' nok'xe'en[4]

Xenhxni xekxni xanhxni hinb'eyi

Xankatak xanhb' wek' a stixalu

Xchi nok' xankat a nok' xe'en,

Xwila xwabi, xelab'a to ojinwekla,

to jinxekla manhx ojinwekla.

 1. Stzolalil Stz'ib'chaj Ti' Chuj, ALMG, 2007, p.34
 2. Stzolalil Sloloni-Spaxtini Heb' Chuj, ALMG, 2007, p. 66
 3. Stzolalil Sloloni-Spaxtini Heb' Chuj, ALMG, 2007, p. 145
 4. Yumal Skuychaj Ti' Chuj, ALMG, 2006, p.197

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]