Список на руски светци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Борис и Глеб, првите светци канонизирани во Киевска Русија

Овој список на руски светци содржи светци канонизирани од Руската православна црква и руски светци канонизирани од други православни цркви.

Светците се подредени според нивните имиња.

Список по буква[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

  • Абрахам и Коприј Грјазовец (XV век), основачи на манастирот во Грјазовец
  • Абрахам и Онисим од Киевските пештери, монаси од 12 и 13 век од Киевско-печерската лавра
  • Абрахам од Бугарија (ум. 1229 година), роден муслиман, преобратен од Волшка Бугарија, убиен поради тоа што ја сменил верата, маченик
  • Абрахам од Галич, игумен, основач на четири манастири на езерото Чухлома во Костромска област
  • Абрахам од Мирожа, игумен од 12 век во манастирот Мирожски кај Псков
  • Абрахам од Ростов, основач на манастирот Абрахам Богојавление во Ростов
  • Абрахам од Смоленск, монах и сликар на икони од 12 век, оправдан со чудо и ослободен од обвиненијата против него
  • Адријан од Пошехоние, монах и иконограф, основач и прв игумен на манастирот Успение во Пошехоње
  • Агапет од Киевските пештери, монах од 11 век и лекар од Киевско-печерската лавра, кој го излекувал принцот Владимир Мономах
  • Александар Хотовицки, православен мисионер во САД, маченик погубен од болшевиците
  • Александар Невски, принц од Новгород и голем принц на Владимир, воен херој познат по Битката кај Нева и битката на мразот, заштитник и според анкетата е најголемата личност во руската историја
  • Александар Шморел, маченик, еден од основачите на <i>Белата роза</i>, тој бил активен против германскиот нацистички режим .
  • Александар Свирски, монах во Валаамскиот манастир и основач на манастирот Александар-Свирски
  • Алексис од Вилкс-Баре, мисионер во американскиот среден запад кој преобразил приближно 20 000 католици од источен обред во Руска православна црква
  • Алипиј од пештерите, монах од 11 век од лаврата Киев Печерск, еден од првите руски сликари на икони
  • Амвросиј Оптински, старец на Оптинскиот манастир, основач на манастирот Шамордино
  • Амбросиус Гудко, епископ на Сарапул и Јелабуга пред Руската револуција во 1917 година
  • Андреј Рублев, најпознат руски сликар на икони, автор на Троица
  • Андроник Николски, архиепископ во Перм, свештеномаченик убиен за време на Руската револуција во 1917 година
  • Ана од Кашин, средновековна принцеза, сопруга на Михаил од Твер, двапати била прогласена за света заштитничка на жените кои претрпеле загуба на роднини, бидејќи ги изгубиле сите свои роднини поради војните со Златната орда
  • Антониј, Јован и Евстатиос, маченици погубени од паганскиот литвански голем војвода Алгирдас
  • Антониј од Киев, коосновач на Киевско-печерската лавра, првиот манастир во Русија
  • Антониј од Сија, основач на манастирот Антониево-Сијски
  • Арсениј Матсеевич, архиепископ во Ростов, кој протестирал против конфискацијата на земјиштето на црквата од страна на царицата Катерина Втора во 1764 година, бил лишен од својата служба и затворен во тврдина сè до неговата смрт
  • Артемиј од Веркола , детски светец од 16 век, чие тело не покажало знаци на распаѓање
  • Атанасиј од Брест-Литовск, маченик убиен од католиците за противење на Брестовската Унија во Полско-литванската Државна Заедмица
  • Атанасиј Сахаров, епископ на Коров, водач на црквата „Катакомб“, кој се приклучува на Руската православна црква во 1945 година

Б и В[уреди | уреди извор]

  • Барбара Јаковлева, монахиња и сестра на милоста во манастирот на Големата војвотка Елизабета Фјодоровна, убиена од болшевиците заедно со уште неколку принцови Романови
  • Варлам од Чикој , мисионер од 19 век во Трансбајкал
  • Варлам од Киев, првиот игумен на лаврата Киевско-печерската лавра
  • Варлам од Кутин, основач на манастирот Кутин во Република Новгород
  • Барсануфиј од Оптина, архимандрит
  • Василиј Блажениот, кој го дал своето име на катедралата Свети Василиј на Црвениот плоштад (всушност правилното име е Катедрала на застапништво или Покровски Собор )
  • Василиј Калика, иконописец од 14 век и архиепископ во Новгород,
  • Василиј од Павловски Посад, работник во фабрика во средината на 19 век, кој повеќе стари верници ги преобразил во руското православие
  • Бенџамин од Петроград, митрополит во Петроград
  • Борис и Глеб, деца на Владимир Велики, првите светци канонизирани во Киевска Русија
  • Владимир Први од Киев „Велики“, Киевски принц кој се преобразил од паганец и донел христијанизација на Киевската Русија
  • Всеволод од Псков, средновековен принц и заштитник на Псков

К[уреди | уреди извор]

  • Катерина од Литванија, благородничка од паганското Големо Војводство Литванија, која станала монахиња во Новгород
  • Константин Муромски , принц Муромски од 11 век, кој ги крстил парогите Муромци
  • Кипријан, митрополит московски, митрополит московски и цела Русија кои ги обединил црквите на Големото Московско Кнежевство и Големото Војводство Литванија на одреден период
  • Кирил Туровски, епископ Туровски, еден од првите и најдобри теолози и писатели на Киевска Русија

Д[уреди | уреди извор]

  • Даниел Московски, првиот Голем принц на Москва, основач на првите московски манастири ( Богојавление и Данилов )
    Херман од Алјаска
  • Даумантас од Псков, владетел на Псков, кој го направил градот независен од Република Новгород, бранител на Русија од Ливонскиот ред
  • Димитриј Донској, воен херој, првиот принц на Москва кој отворено го предизвикал монголскиот авторитет во Русија, познат по Битката кај Куликово
  • Димитриј од Углих, син на Иван Грозни, мистериозно умрел или убиен, подоцна тој бил имитиран од страна на измамниците Лажен Димитриј Први и Лажен Дмитриј Втори за време на неволјите

Е[уреди | уреди извор]

  • Големата војвотка Елизабет Феодоровна, постара сестра на последната руска царица Александра Феодоровна, станала истакната калуѓерка откако нејзиниот сопруг бил убиен од револуционерни терористи, го основала манастир Марфо-Марински
  • Ефрем од Перејаслав, митрополит Киевски и серуски кон крајот на 11 век
  • Епифаниј Мудриот, монах од Ростов, ученик на Свети Сергиј Радонежски, хагиограф на Свети Сергиј и Свети Стефан Пермски
  • Евдоксија од Москва, сопруга на Димитриј Донској, исцелителка, ги основала Манастирот Вознесение и Црквата на Рождеството на Богородица, најстарата преживеана градба во Москва
  • Ефросинија од Полацка, внука на принцот од Полоцк, Всеслав Полоцки, сопственик на Крстот на Свети Ефросин
  • Ефросин Псковски, монах од 15 век од манастирот Снетогорски кој основал монашка заедница во близина на Псков
  • Евтимиј II Новгородски, архиепископ Новгородски во 15 век, главен патрон на уметностите

Ф[уреди | уреди извор]

  • Феодор Кузмич, кој според легендата бил всушност Александар Први од Русија кој ја лажирал својата смрт за да стане пустиник
  • Фјодор Ушаков, најславниот руски адмирал на 18 век, не загубил ниту еден брод во 43 битки

Г[уреди | уреди извор]

  • Габриел од Белосток , детски светец од 17 век
  • Генадиј Новгородски, го составил првиот комплетен кодекс на Библијата на словенски јазик, Библијата Генадиј
  • Германецот од Казан и Свјажск, бил втор епископ на Казан

Х[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

  • Игор II од Киев, големиот принц од Киев станал монах, маченик
  • Принцот Игор Константинович од Русија, член на семејството Романови, убиен од болшевиците
  • Илија Муромец, средновековен воин, а во подоцнежниот живот и монах од Киево-печереската лавра.
  • Игнатиј Брјанчанинов, епископ на Кавказ, главен духовен писател од 19 век
  • Невин Иркутски, мисионер во Сибир и прв епископ во Иркутск
  • Иренарх од Ростов , пустиник од 16 век во Ростов, мистик и визионер, придружник на Јован Влакнестиот
  • Исаија од Ростов, мисионер од 11 век, втор епископ во Ростов

Ј[уреди | уреди извор]

Јован од Кронштат
  • Јакоб Нетсотов, руски родум од Алеутските острови, кој станал свештеник и мисионер меѓу алјаските народи
  • Јоаким Корсунијан, првиот епископ на Белики Новгород и градител на оригиналната дрвена катедрала Света Софија во Новгород
  • Јоасаф Белгородски, епископ од Белгород од 18 век, канонизиран во 1911 година за чудесните лекувања припишани на неговите мошти
  • Јоб на Манијава, бранител на руското православие во Украина, основач на Манијава Скит
  • Јоб на Почајив, бранител на Руското православие во Украина, истакнат игумен и градител на Покраив Лавра
  • Јован Влакнестиот , јуродивиј од 16 век, придружник на Иренарх од Ростов
  • Јован Кронштатски, заштитник на Санкт Петербург, мистик и религиозен писател
  • Јован Московски, чудотворец на Москва за време на владеењето на Борис Годунов
  • Јован Новгородски, многу почитуван архиепископ Новгородски од 12 век
  • Јован Псковски, пустиник што живеле во Псков на крајот од 16 до 17 век
  • Јован Русин, еден од најпознатите светци во Грчката православна црква, руски воен заробеник од 18 век во Отоманската империја, чудотворец почитуван дури и од муслиманите
  • Јован од Шангај и Сан Франциско, чудотворец, архиепископ и најпознат мисионер на Руската православна црква надвор од Русија
    Никола Јапонски
  • Јован Тоболски, основач на колегиумот Чернигов, мисионер во Сибир и митрополит епископ на Тоболск
  • Јона од Манџурија, епархиски бискуп на Руската православна црква надвор од Русија, кој служел во Северна Кина во годините непосредно по Болшевичката револуција
  • Јона Московски, првиот независен митрополит Московски и цела Русија назначен без одобрение од Вселенскиот патријарх
  • Јосиф Волоцки, истакнат идеолог на цезаропапизмот, основач на манастирот Јосиф-Волоколамск
  • Јулијана од Лазарево, светица од 16 век, позната по помагањето на сиромашните луѓе, херој на книгата напишана од нејзиниот син
  • Јувенија од Алјаска, Протомаченик на Америка, член на првата група православни мисионери во Алјаска убиен од домородците Јупик

К[уреди | уреди извор]

  • Кирил од Белоузеро, основач на манастирот Кирило-Белозерски
  • Кукша од Киевските пештери, монах од 12 век и маченик од Киевско-печерската лавра, убиен додека го ширел христијанството меѓу паганскиот Вјатичи
  • Кукша од Одеса, светец од 20 век во Советскиот Сојуз
  • Ксенија од Санкт Петербург, заштитничка на Санкт Петербург, која го дала целиот свој имот на сиромашните и талкала 45 години по улиците
  • Ксенофонт од Робејка, монах од 13 век, пустиник и игумен од манастирот Хутин

Л[уреди | уреди извор]

  • Лук Војно-Јасиениецки, архиепископ на Крим, извонреден хирург, основач на гнојната хирургија, духовен писател
  • Лук Жидиата, првиот руски епископ на руската црква (сите претходни биле грчки)

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

  • Паисиј Величковски, монах и теолог од 18 век
  • Паисиј Јарослав, монах од 15 век, старец и автор на „ Земи го манастирот Камени“
  • Павле од Таганрог , аџија и чудотворец од 19 век
  • Петар Алеут , маченик од 19 век во Руската Америка, наводно крстен, роден на островот Кодијак (еден од Алеутските острови ), убиен од шпански католици (канонизиран од Православната Црква во Америка )
  • Петар и Февронија, принц и принцеза од Муром во 12 век, Света двојка и чудотворци, идеал за семејната љубов и верност
  • Петар Могила , митрополит Киевски од 17 век, теолог, просветител и печатач
  • Петар Полјански, митрополит во Крутици, дел од Руската православна црква
  • Прокопиј од Устјуг , живеел во 13 век, следбеник на Христа и чудотворец

Р[уреди | уреди извор]

  • Рафаел Бруклински, епископ на Руската православна црква во Америка и основач на главната катедрала на Антиохиската православна христијанска архиепископија во Северна Америка

С[уреди | уреди извор]

  • Сава на Строжски, основач наСавино-Строжевскиот манастир
  • Сабатиј Соловки, ко-основач на манастирот Соловецки
    Сергиј Радонежски
  • Серафим Саровски, мистик и светец-заштитник на Русија, најголемиот од почетниците во 19 век
  • Серапион Новгородски, Новгородски архиепископ од 16 век, познат по конфликтот со Јосиф Волоцки
  • Сергиј Радонежски, заштитник на Русија, духовен и монашки реформатор, го благословил Димитриј Донској за Битката кај Куликово
  • Сергиј Валаамски, го донел христијанството на Карелијанс и кајФинците, ко-основач на Валаамскиот манастир
  • Силуан Атонит, руски роден монах на Атос, наречен: „најавтентичен монах на дваесеттиот век“ од Томас Мертон
  • Симон Шлејов, свештеномаченик, епископ на Охта, теолог и најзначаен апологет на единоверијата во почетокот на 20 век
  • Софија од Суздал, првата сопруга на големиот принц од Москва Василиј III
  • Стефан од Перм, мисионер од 14 век, заслужен за конверзијата на пермијаците Коми во христијанство и за пронаоѓањето на старопермската азбука
  • Силвестер на реката Обнора, пустиник од 15 век, кој живеел на бреговите на реката Обнора

Т[уреди | уреди извор]

  • Теодор Црниот, принцот на Јарослављ, Смоленск и Мохајск од 13 век, кој го завршил својот живот како монах и длабоко се покајал за неговиот сојуз со монголските напаѓачи
  • Теодор Варангиецот и неговиот син Јован, првите познати маченици во Рус
  • Теодосиј од Киев, ко-основач на Киевско-печерската лавра, првиот манастир во Русија
  • Теофан Затвореникот, најголем теолог од 19 век, кој одиграл важна улога во преведувањето на Филокалијата од црковнословенски на руски јазик
  • Терапонт на Бело езеро, основач на манастирот Ферапонтов
  • Тихон од Калуга, основач на манастирот „Успение на Богородица“ во Калуга
  • Тихон Московски, патријарх на Москва и цела Русија, значаен мисионер, прв светец на 20 век, кој бил канонизиран за Руската православна црква
  • Тихон од Задонска, епископ и духовен писател, најважниот религиозен просветител од 18 век во Русија
  • Трифун од Печенга, основач на манастирот Печенга на полуостровот Кола

Ј[уреди | уреди извор]

  • Јегор Чекриаковски, свештеник и старец, духовен наследник на Свети Амбросиј од Оптина
  • Јуриј Втори од Владимир, големиот принц на Владимир за време на монголската инвазија на Русија, починал во Битката кај реката Сит

З[уреди | уреди извор]