Олга Киевска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Света Олга
Св. Олга од Михаил Нестеров
Роден(а) ц. 890,
Починал(а) 11 јули 969 (79 г.), Киев
Почитуван(а) во Руска православна црква
Римокатоличка црква
Слава Јули 11/24

Света Олга (Старословенски: Ольга, роденa ц. 890 - почина 11 јули 969 година, Киев). Била владетел на Киевска Русија (945-963).

Древљанско востание[уреди | уреди извор]

Кога починал нејзиниот сопруг, нивниот син Свјатослав беше три години, што значи Олга станува официјален владетел на Киевска Русија додека тој достигне зрелост. Древљаните сакале Олга да се омажи за нивниот принц Мал, што би го направило владетел на Киевска Русија, но Олга беше решена да остане на власт и да ја заштити за нејзиниот син.

Древљаните испратиле 20 од своите најдобри луѓе да ја убедат Олга да се омажи за принцот Мал и да му го даде нејзиното владеење на Киевска Русија. Таа ги закопа живи. Потоа таа испрати порака до Принцот Мал велејќи дека го прифаќа предлогот, но побара нивните најистакнати луѓе да ја придружуваат на патувањето со цел нејзиниот народ да ја прифати понудата за брак. Древљаните ги испратиле своите најдобри луѓе кои ја регулирале нивната земја. По нивното доаѓање, таа им понуди топло добредојде и покана да се исчистат по своето долго патување во бања. Откако влегле, таа ја заклучи вратата и ја запали зградата, запалувајќи ги живи.

Со најдобрите и најмудрите луѓе надвор од патот, таа планирала да ги уништи преостанатите Древљани. Таа ги покани на гости во чест на нејзиниот сопруг. Откако Древљаните биле пијани, војниците на Олга убиле повеќе од 5.000 од нив. Таа се врати во Киев и подготвила армија за напад на преживеаните. Древљаните молиле за милост и понудиле да платат за својата слобода со мед и крзно. Таа побара три гулаби и три врапчиња од секоја куќа, бидејќи таа не сакала да ги оптоварува селаните понатаму по опсадата. Тие беа среќни да се усогласат со такво разумно барање.

Одмаздата на Олга: Палењето на Искоростен

Олга му даде на секој војник во нејзината војска гулаб или врабец, и им нареди на секој гулаб и врабец да се закачи со конец парче сулфур врзан со мали парчиња на ткаенина. Кога падна ноќта, Олга им нареди на нејзините војници да ги ослободат гулабите и врапчињата. Тие сè запалиле. Не постоела куќа која не била изгорена, и беше невозможно да се изгасне пожарот, бидејќи сите куќи се запалиле одеднаш. Луѓето побегнаа од градот, и Олга им наредила на војниците да ги фатат. Така таа го зазеде градот и го запали, и ги фати старешините на градот.[1]

Регентство[уреди | уреди извор]

Олга остана регент владетел на Киевска Русија, со поддршка на армијата и нејзиниот народ. Таа го изменила системот на почитен собир (poliudie), што било првата правна реформа во Источна Европа. Таа продолжила да ги избегнува предлозите за брак, застана во одбрана на градот за време на опсадата на Киев во 968, и го зачува престолот за својот син.[2][3]

Христијанството[уреди | уреди извор]

Таа беше првиот владетел на Рус да го прифати христијанството, или во 945 или во 957. Церемониите на нејзиниот формален прием во Цариград се детално опишани од страна на императорот Константин Порфирогенит во својата книга De Ceremoniis. По нејзиното крштевање го зеде христијанското име Елена, по царицата Елена Лекапена.

Олга беше една од првите луѓе од Рус да биде прогласена за светец, за нејзините напори за ширење на христијанската религија во земјата. Поради нејзиното огромно влијание, Православната Црква ја нарекува Св. Олга Isapóstolos - "Еднаква на Апостолите".

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Russian Primary Chronicle“. Архивирано од изворникот на 2019-04-04. Посетено на 2014-11-24.
  2. extracts of the Primary Chronicle in English translation, University of Oregon
  3. Primary Sources - A collection of translated excerpts on Medieval Rus, University of Washington Faculty Web Server (November 6, 2004)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]