Прејди на содржината

Соловецки манастир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Соловецки манастирот е манастир на Руската православна црква од 15 век.

Сместен е на Соловјецските острови во Белото Море. Основан е од светителите Зосима, Саватије и Герман, изграден е помеѓу 1420 и 1430 година. Според древните ракописи од сочуваните житија во ризницата на соловецкиот архимандрит првите зборови на првите жители на Соловјецските острови биле: „Фалете го името на Господ, ниње и присно и во век и векови. Амин!“.

По пристигнувањето на првите светители на Соловјецк, многу познати личности ги посетувале Соловјецските острови, меѓу нив и последниот цар од лозата на Рjуриковичи - Фјодор Иванович, син на Иван Грозни, како и царот Петар Велики.

За време на реформите на Патријархот Никон, за време на старообредничкиот раскол од 1669 година . до 1676 година . година, манастирот бил под опсада на царската војска, како едно од жариштата на спротивставувањето на никоновите реформи.

По Октомвриската револуција во 1917 година. година, манастирот бил затворен, а монасите биле протерани. Зградите на манастирот биле претворени во Соловецки логор за посебни намени, подоцна претворени во затвор за политички затвореници.

Во 1922 г. болшевичките власти го запалиле Преображенскиот манастир, така што останале Успение и Филиповиот храм.

Обновувањеto на Соловецкиот манастир започнало во 1988 година година и сè уште трае.

Библиографија

[уреди | уреди извор]
  • Соловетски ставропегијален манастир // Енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон: Во 86 тома (82 тома. И 4 додатоци). - СПб., 1890—1907 година.
  • Фруменков Г. Г. Затвореници на манастирот Соловецки. / 2-то издание, обновено. и дополнителни. - Архангелск: Северозапад. кн изд-во, 1968. - 200 стр.
  • Фруменков Г. Г. Соловетски манастир и одбрана на Бело Море во XVI-XIX век. - Архангелск: Северозапад. кн изд-во, 1975. - 184 стр.
  • Сойкин П. П. Соловетски манастир // Православни руски манастири: Комплетен илустриран опис на православните руски манастири во Руската Империја и Света Гора. - СПб.: Воскресенье,. - С. 5-38. - 712 с. - 20 000 примероци. -. 1994 годинаISBN 978-5-88335-001-5 .
  • Соловетски манастир и опис на неговото бомбардирање од страна на Британците на 7 јули 1854 година. Москва: Типография М. Смирнова, 1855. - С. 5 - 46.
  • Французова Е. Б. Solovetskie inoki v Troice-Sergievom monastyre v konce XVI - nachale XVII veka // Vestnik cerkovnoj istorii. 2010. — 3—4 (19—20). С. 255—270.
  • Архитектура на манастирот Соловецки / Уметникот Г. М. Манизер; текст П. Телтевски. - М.: Советски уметник, 1969. - 80 стр. - (Споменици на античката архитектура). - 50 000 примероци.
  • Мельник А. Г. Ансамблот на манастирот Соловецки во XV-XVII век: историја, архитектура, дизајн на ентериери на храмови. - Јарослав, 2000. - 200 стр.
  • Мельник А. Г. Локална серија иконостаси во храмовите на манастирот Соловетски од XVI век // Зачувани светилишта на манастирот Соловецки: Материјали и истражувања. / Федерална држава. институција Гос. исто -култури. Музеј-командант „Москва. Кремlin »/ Отв. ред Л. А. Щенникова / Вып. XVIII. - М.,. - С. 54-59. -. 2003 година ISBN 978-5-88678-094-9 .

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]