Разлика помеѓу преработките на „Горноџумајски случувања“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
 
== Причини ==
 
{{ВМРО (Aвтономистичка)}}
Постојата две гледишта за причините кои довеле до Горноџумајските убиства. Според првото гледиште, случувањата се оценуваат како етапа на кризата предизвикана од Коминтерната во [[ВМРО]] и последен чекор кон решително оделување на левицата од Организацијата како [[ВМРО (Обединета)]]. Според ова гледиште, Горноџумајските случувања се оценуваат како казнена акција на десницата од ВМРО врз учесниците во заговорот и убиството на [[Тодор Александров]]. Меѓутоа, постојат повеќе нејасни и таинствени околности околу атентатот врз Тодор Александров, кој како настан е еден од најмистериозните во поновата македонска историја. Кој е нарачателот на атентатот врз Тодор Александров? Ако реално се погледнат работите, фактите и развојот на настаните, пред и после атентатот, многу е тешко, речиси невозможно и после толку долг временски период да се даде одговор на ова прашање. Сепак се посочуваат два центри кои би можеле да бидат можните ''интелектуални'' убијци на Тодор Александров: Комунистичката интернационала заедно со БКП и другите левоориентирани партии, движења и струи во Бугарија и воено-политичките фактори блиски до бугарската влада на премиерот [[Александар Цанков]] <ref>Предавствата и атентатите во македонската историја, Виолета Ачковска и Никола Жежов, Скопје, 2004 год</ref>. Овие нејасности го доведуваат под знак прашалник оправданието на десницата за акција.
 
 
== Хронологија ==
{{ВМРО (Aвтономистичка)}}
* Во Горна Џумаја била закажана средба на која требало да се надминат недоразбирањата меѓу спротивставените страни.
 

Прегледник