Вардар (1929 - 1930)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вардар
BASA-1958K-1-29-1.JPG
Писмо од Васил Пундев до Георги Попхристов со логото на весникот „Вардар“
УредникВасил Пундев
Основан1929
Јазикбугарски
СедиштеСофија

Вардар. Независен македонски неделник бил весник на македонската емиграција во Бугарија. Негов уредник бил Васил Пундев и излегувал во перодот помеѓу 1929 до 1930 година во Софија како легален орган на протогеровисткото крило на Внатрешната македонска револуционерна организација. Вардар е создаден од Пундев откако тој, Георги Кулишев и Никола Ѓеров ја напуштиле редакцијата на весникот Македонија[1] Весникот излегува во неделата. Бил укинат од владата на Андреј Љапчев по убиството на Пундев [2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Гаджев, Иван, „Иван Михайлов (отвъд легендите)“, Том I, София 2007, Университетско издателство „Свети Климент Охридски“, стр. 163.
  2. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 45.