La Macédoine (1927 - 1933)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
La Macédoine
La Macédoine August 1927.JPG
број од август 1927
УредникСимеон Ефтимов
Димитар Цилев
Основан1927
Јазикфранцуски
СедиштеЖенева

La Macédoine бил политички неделник, орган на Централниот комитет и Задграничното претставнштво на Внатрешната македонска револуционерна организација. Излегувал на француски јазик секој четврток во перидот помеѓу 1927 до 1933 година во Женева, под редакцијата на Симеон Ефтимов. Весникот е под контрола на крилото на Иван Михајлов [1]. По убиството на Евтимов во 1932 година, весникот е предводена од Димитар Цилев.

Наводи[edit | edit source]

  1. Куманов, Милен. Македония. Кратък исторически справочник, София, 1993, стр. 164.