Вардар (весник 1911 - 1912)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вардар
број 1, 1 октомври 1911 година
Типнеделно
УредникДанаил Крапчев
Основан1 октомври 1911 година
Јазикбугарски јазик
Страницанема

Вардар — македонски весник, редактиран од Данаил Крапчев и излегувал во периодот меѓу 1911 до 1912 година како неофицијален орган на ВМРО на Тодор Александров. Првиот број на весникот излегол на 1 октомври 1911 година. Меѓу соработниците биле Григор Василев, Никола Милев, Иван Георгов, Христо Матов, Атанас Јаранов, Петко Пенчев, Христо Силјанов и Љубомир Милетиќ. Весникот бил критички настроен кон младотурскиот режим, како и кон надворешната политика на владата на Народната и Прогерсивнолибералната партија во Бугарија. Се залагал автономија на Македонија и за враќање кон старите принципи на Македонската револуционерна организација [1][2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Енциклопедия Пирински край, том 1, Благоевград, 1995, стр. 133.
  2. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 44 - 45.