Петер Надаш

Од Википедија — слободната енциклопедија
Петер Надаш

Петер Надаш (унгарски: Nádas Péter), (роден 14 октомври 1942, во Будимпешта, Унгарија) е современ унгарски писател, есеист и фотограф.

Животопис[уреди | уреди извор]

Петер Надаш е роден во 1942 година во Будимпешта. Работел како фоторепортер и новинар, потоа како уредник во весници и лектор на театарот во Ѓер, а од 1969 година е професионален писател. Живее во малото село Гомбосег. Во 1993 година, станал член на Академијата за уметност "Сечењи".[1]

Творештво[уреди | уреди извор]

Делата на Надаш се преведени на повеќе европски јазици: шпански, шведски, норвешки, дански, германски, англиски, француски, бугарски, словенечки, чешки, полски, естонски, летонски, фински и руски. Два негови расказа се објавени на македонски јазик во 2009 година како дел на антологијата на унгарскиот краток расказ "Сецирање на живо", во издание на издавачката куќа "Темплум".[2] На македонски јазик во 2012 година се објави и романот „Крајот на еден семеен роман“ во издание на издавачката куќа „ИЛИ-ИЛИ“. Преводот на расказите и романот е на Анамарија Цинеге-Панзова и Златко Панзов.

Негови поважни дела се:[1]

 • ''Библија'' (раскази), 1967 година
 • Игра, барањето на клучот (раскази), 1969 година
 • Крајот на еден семеен роман (роман) 1977 година
 • Сцена (есеи за театарот), 1983 година
 • Пронајденото ливче и други мешани списи (есеи и медитации), 1992 година
 • ''Минотаур'' (кратки раскази), 1997 година
 • Малку светлина (есеи и фотографии), 2000 година
 • Паралелни приказни (роман) 2006 година

Признанија[уреди | уреди извор]

Надаш е добитник на повеќе унгарски и меѓународни награди, како што се:[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Сецирање на живо - Антологија на унгарскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2009, стр. 235.
 2. Сецирање на живо - Антологија на унгарскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2009.
 3. Сецирање на живо - Антологија на унгарскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2009, стр. 235-236.