Мин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мин, претставен како Амон-Камутеф

Мин е древното египетско божество на плодноста чијшто култ настанал во преддинастиските времиња (четврт милениум пред нашата ера).

Особености[уреди | уреди извор]

Мин бил застапен во разни варијанти, но често е застапен во облик на маж, прикажан со фалус што го држи во својата лева рака. Тој е бог на размножувањето и ерекцијата; како Хнум, тој е творецот на сите нешта, зашто „твори богови и љуѓе“. Како бог на плодноста, тој е прикажан со лице од црна кожа која ја одразува плодната црна кал во реката Нил, како и Анубисовата глава на чакал.