Прејди на содржината

Список на египетски божества

Од Википедија — слободната енциклопедија

Статија поврзана со Египетска митологија.

Забелешка: повеќето божества имаат по неколку имиња.

Анк, светиот знак на животот.

А[уреди | уреди извор]

 • Амаунет - првата жена на Амон, создадена од Нун
 • Амут - чудовиште од повеќе делови, ги проголтува лошите луѓе
 • Амон - бог на Теба
 • Амон-Ра - спој на Ра и Амон, богот на Теба, стариот град
 • Анубис (Анпу) - бог на балсамирањето, првобитно бог на подземјето, бог-шакал, незаконски син на Озирис
 • Апоп (Апеп) - зол демон, темница и хаос, кобра, дете на Неит, непријателка на Ра
 • Атум (Тем, Тему, Тум, Атем) - бог на создавањето, на залезот на сонцето, имал овновска глава

Б[уреди | уреди извор]

 • Бес - бог на веселбите и танцот, чудно џуџе

Г[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

К[уреди | уреди извор]

 • Кек - бог на темнината, творец на вселената
 • Кепри - бог на утринското сонце, скарабеј
 • Консу (Конс, Кенсу) - бог на Месечината, заедно со своите родители Амон и Мут заштитник на Теба

М[уреди | уреди извор]

 • Маат (Ма’ат или Мает) - ги штити вистината, правдата и хармонијата, понекогаш претставена и како божица, ја сметале за сестра на фараонот, ја надгледува работата на целата вселена
 • Меретсегер - божица-кобра, заштитничка на Долината на кралевите во Теба
 • Мин - бог на машката плодност и ерекција
 • Мут - божица на мајчинството, втората жена на Амон

Н[уреди | уреди извор]

 • Неит - божица на војната, древна северна божица, ракува со лак и стрела, „Мајка на Боговите“
 • Нефтида - божица на подземното царство, на ноќта и гробниците, жена на Сет, а љубовница на Озирис
 • Нун - океан според еден, а бог според друг мит
 • Нут - божица на небото, мајка на ѕвездите и боговите

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

 • Птах - бог на уметноста

Р[уреди | уреди извор]

 • Ра - бог на сонцето, имал глава на орел; во старото и средното кралство - крал на боговите
Големата сфинга во Гиза.

С[уреди | уреди извор]

 • Секмет - божица-лавица, воинствена, свирепа и осветољубива
 • Серкет - божица на скорпиите и на лечењето, заштитничка на мумиите и фараоните
 • Сешат - божица на пишувањето, мудроста и науката, записничарка на боговите
 • Сет - бог на хаосот, силата, војната, бурите, и пустините, имал глава на волк
 • Собек - бог-крокодил, бог на плодноста, скриен во мочуриште
 • Сфинга - чудовиште со човечка глава и тело на лав, а може да биде и со глава на овен

Т[уреди | уреди извор]

 • Таварет - божица - нилски коњ, заштитничка на децата и бремените жени
 • Тефнут - божица на водата и плодноста, на дождот и влажноста, претставена со глава на лав
 • Тот (Техути) - бог на месечината, пишувањето и знаењето, бог - ибис

Ф[уреди | уреди извор]

 • Феникс - света волшебна двополна птица, се споменува и во Кина

Х[уреди | уреди извор]

 • Хапи - бог на Нил и водите, дава плодност на Земјата, поважен им е на селаните од самиот Ра
 • Хатор (Хеб) - божица на сонцето, „окото на богот Ра“, заштитничка на мртвите, божица-крава
 • Хекет - божица-жаба, знак на животот и плодноста
 • Хнум - бог-овен, грнчар, ги создал луѓето на својето грнчарско тркало
 • Хор (или Херу, Хер) - бог на воскреснувањето; постојат два Хоруса - едниот е претставен како сокол, а другиот со човечко тело и глава на сокол
 • Хух - бог на небесната вечност и бесконечност, еден од творците на светот, заедно со Нун и Амон

Ч[уреди | уреди извор]

Ш[уреди | уреди извор]

 • Шу - бог на воздухот