Апоп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сет во облик на мачка го напаѓа Апоп.

Апеп (или Апофис) е голема кобра, змија од египетската митологија. Апеп секоја ноќ се обидува да го изеде Ра додека плови низ подземјето. Сет, кој е член на екипажот на бродот, ја напаѓа и ја убива, но Апеп секојпат повторно оживува. Апеп е дете на божицата Неит, „Мајката на боговите“. Апеп ја претставува силата на хаосот.