Хапи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хапи
Хапи
Името со хиероглифи
Ha
p y
N36
Важен култен центарЕлефантина
СимболЛотус
Хапи, богот на Нил, со сина кожа

Хапи е египетски бог на Нил и на жетвата.[1] Го почитувале низ целиот Египет. Прикажан е со сина кожа, а го обожавале дури и повеќе од самиот Ра, посебно заради мислењето дека во темница можат да живеат, но без Нил - не. Неговото име често се меша со синот на Хор кој исто така се вика Хапи. Некои од титулите на Хапи биле „Господар на рибите и птиците од мочуриштата“ и „Господар на реката што носи вегетација“. Хапи вообичаено бил прикажуван како андрогена фигура со голем стомак и големи дојки, со ткаенина околу слабините и со церемонијална лажна брада.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wilkinson, p.106
  2. Wilkinson, p.107