Сопду

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сопду
Важен култен центарСафт ал-Хина
СопружникКенсит
РодителиСах (татко)
Сопдет (мајка)

Сопду (исто така преведен како Септу или Сопеду) ― бог на небото и на источните погранични региони во религијата на Стариот Египет.[1] Тој е претставен како сопруг на Кенсит.

Како бог на небото, Сопду бил поврзан со богот Сах, персонификација на соѕвездието Орион и божицата Сопдет, која ја претставува ѕвездата Сириус. Според Пирамидните текстови, Хорус-Сопду, комбинација на Сопду и поголемиот бог на небото Хорус, е потомок на Озирис -Сах и Изида -Сопдет.[1]

Како бог на истокот, се вели дека Сопду ги штити египетските положби долж границите и дека му помага на фараонот да ги контролира странските жители на тие региони. Тој бил означен како „Господар на Истокот“ и го имал својот најголем култно средиште во најисточниот номе на Долен Египет, кој бил именуван Пер-Сопду, што значи „место на Сопду“. Тој, исто така, имал светилишта во египетските населби на Синајскиот Полуостров, како што се рудниците за тиркиз во Серабит ал-Кадим.[1]

Име[уреди | уреди извор]

„Сопду“
во хиероглифи
M44G43

 

Името на Сопду е составено од хиероглифот за зборот „остар“, зашилен триаголник и суфиксот од трето лице множина (препелица); така што буквален превод на неговото име е „(тие) остри“.[2] Во Пирамидните текстови се вели дека ги штити забите на починатиот фараон.[1]

Сопду беше прикажан како сокол кој седи на религиозен стандард, често со круна со две пердуви на главата и пердув над рамото. Во улогата на граничен чувар тој бил прикажан како воин од Блискиот Исток, со појас и со секира или копје.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. p. 211
  2. Greek and Egyptian Mythologies By Yves Bonnefoy and Wendy Doniger, p. 221. University of Chicago Press, 1992 ISBN 0-226-06454-9

Надворешни врски[уреди | уреди извор]