Секер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Златна статуа од богот Секер

Секер или Сокар или Сокарис бил бог во древната египетска религија. Бил бог на подземниот свет, на гробниците. Бил претставен со глава на сокол. Инаку името Секер е име за инкарнацијата на мемфискиот свет Бик Апис. Овој бик е симбол на Озирис.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Египетска религија - египетската идеја за задгробниот живот - Е.А. Волис Баџ