Хух

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хух држи хиероглифи.

Хух (Хех, Хах, Хаух) е древно египетско божество. Осум богови го создале првиот живот. Според митологијата, тоа биле божествата на водата - Нун и Наунет, божествата на бескрајот и вечноста - Хух и Хаухет, божествата на темнината - Кек и Каукет, и божествата на животот и Сонцето - Амон и Амаунет. Од нивната здружена енергија создадени се небото и Земјата.

Овој бог е познат како „вечниот“ или „бог од милион години“.